Donderdag 13 oktober was het weer zo ver: de uitreiking van de Nobelprijs. Ditmaal mocht Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur in ontvangst nemen. Dit ging uiteraard niet onopgemerkt. Voor het eerst in de geschiedenis verruilt de Nobelprijs voor de Literatuur de stilte van de bibliotheek voor het rumoer van het podium.

Menig schrijver is van mening dat Bob Dylan hier absoluut geen recht op had. Zo tweette Saskia Noort, een van de populairste Nederlandse thrillerschrijfsters, kort na de bekendmaking van de winnaar: “Nou ja, die Nobelprijs hoeven we ook niet meer serieus te nemen”. Critici wezen ook op de woorden van wijlen Harry Mulisch, een van de Grote Drie (Willem Frederik Hermans en Gerard Reve) van de Nederlandse literatuur. Toen Dylan in 1997 voor het eerst op de shortlist van het Stockholmse comité terecht kwam, zei Mulisch: “Als je die prijs wil devalueren, moet Dylan hem krijgen. Dan kun je hem net zo goed aan Freek de Jonge geven”.

Fans over de hele wereld reageerden echter euforisch en konden hun geluk niet op. Zij juichen om de aanvaarding van de songtekst als literatuurvorm en vieren dat Dylan eindelijk de erkenning krijgt die hij volgens hen al lang verdiend.

Het Nobelcomité vergelijkt hem met de oude Grieken, die net als hij poëzie in de vorm van liederen maakten. “Dylan maakt poëzie voor het oor, maar het is ook heel goed zijn werk te lezen”, zegt Sara Danius van de Zweedse Academie, die de jurybeslissing bekendmaakte.

Sinds de bekendmaking is er op Spotify veel meer naar Bob Dylan geluisterd dan voorheen. De muziekstreamingdienst spreekt van een toename van 512 procent. Het meest geluisterde nummer is Like a Rolling Stone, dat 258 procent vaker gestreamd werd. Ongeveer 13,9 miljoen Spotify-gebruikers hebben muziek van Dylan in zijn of haar persoonlijke afspeellijst.  Hiernaast is de verkoop van zijn boek flink gestegen.

Hieruit kan dus opgemaakt worden dat mensen zich niets aantrekken van alle critici en nog steeds maar al te graag naar Dylan luisteren. Of in zijn eigen woorden: “The times they are a-changing”.