Op sociale mediasite Instagram, verschijnen steeds meer foto’s waarop Brabantse jongeren poseren met wapens en drugs. Brabantse jongeren zijn niet de enige die dit doen. De hashtag ‘weedstagram420’ heeft ongeveer 1,8 miljoen posts die honderden likes en duizenden volgers opleveren. Instagram heeft in 2015 zijn richtlijnen aangepast en wil hiermee duidelijk maken wat nu eigenlijk wel en niet is toegestaan.

Instagram is een onderdeel van Facebook. Op Facebook worden bepaalde foto’s niet toegestaan, zoals bijvoorbeeld foto’s met veel naakt. Op Instagram worden ook foto’s verwijderd, maar foto’s waarop wapens en wiet te zien zijn, blijven vaak lange tijd online. Nadat Instagram in 2015 zijn richtlijnen heeft aangepast, zijn er wat dingen veranderd. Reacties op foto’s worden strenger gereguleerd en het is vooralsnog niet toegestaan om geweld aan te moedigen. Het plaatsen van foto’s op Instagram waarop wiet te zien is, kan er in Amerika zelfs voor zorgen dat je een hoge boete ontvangt of in de gevangenis belandt.

Richtlijnen
In de richtlijnen schrijft het bedrijf dat het illegale content verwijdert van de app. Het kopen, verkopen of verhandelen van drugs, vuurwapens of munitie door niet-geautoriseerde handelaren is wettelijk verboden. Aangezien er duizenden posts van wiet op Instagram staan is het onmogelijk voor zowel de politie als Instagram om al deze mensen aan te pakken. Toch is het aan te raden om dit soort beeldmateriaal niet online te plaatsen.  De site zal gerapporteerde post waarop wapens worden aangeboden door niet-geautoriseerde handelaren verwijderen. Het bedrijf staat ook niet toe dat je de betalingshulpmiddelen van Facebook gebruikt om gereguleerde producten te verkopen of kopen op hun platform.

‘In-app education’
Facebook heeft in 2014 zijn richtlijnen aangepast omtrent wapens op de site. Post over wapens zijn voortaan alleen zichtbaar voor gebruikers van achttien jaar en ouder. Ook introduceert de social mediasite een in-app éducation wat inhoudt dat mensen die zoeken naar wapens een les krijgen over het gebruik hiervan en over de wet die hierbij van toepassing is.

Grote schoonmaak
Social media-expert Jesse van Doren vertelt over het beleid van Instagram: ‘De richtlijnen zeggen inderdaad dat gewelddadige beelden niet zijn toegestaan. Het kan zijn dat zulke dingen toch gepost worden, maar als hier veel meldingen van binnenkomen wordt dit verwijderd.’ Er worden dagelijks 80 miljoen foto’s gepost op de app: ‘Als iets gepost wordt, is het lastig om te bepalen of het schokkend is of niet. Een admin zal altijd later zijn dan het geposte bericht.’ Vorig jaar hebben Instagram en Facebook een grote schoonmaak gehad: “Instagram en Facebook hebben toen heel veel aanstootgevende content verwijderd. Ook veel neppe accounts zijn toen opgeruimd.” Wat onder  deze content valt is volgens Van Doren moeilijk om te bepalen: ‘Als er een grappig filmpje online staat, waarbij iemand een blunder maakt kan dit ook als geweld worden bestempeld.’