Aan de kijkcijfers van verschillende transgenderprogramma’s te zien, worden deze programma’s populair. Zo had de eerste aflevering van Hij is een zij volgens Televizier 455.00 kijkers, de finale van Holland’s Next Top Model waarin transgender Loiza won 643.000 kijkers en de KRO is alweer bezig met het uitzenden van een nieuw programma: Love me gender. Wat vinden transgenders zelf van al deze aandacht?

Programma’s over transgenders schieten uit de grond. “Programma’s die volledig over transgenders gaan vind ik een beetje overdreven. Het is belangrijk dat de problemen van transgenders bespreekbaar zijn, maar ondertussen zijn er zoveel verschillende programma’s dat het eigenlijk niets nieuws meer heeft te bieden. Ik heb het gevoel dat het transgender-zijn op tv wordt uitgemolken”, vindt Sam Vissers (18), die zelf transgender is. De programma’s hebben ook iets positiefs te bieden. “Ik vind het ook leuk om deze programma’s te zien, omdat de onderwerpen erg herkenbaar kunnen zijn.”

‘Gastrol voor jonge transgender in Modern Family’, kopt Nu.nl wanneer dit nieuws bekend wordt. ‘Transgender wint Holland’s Next Top Model’, kopt de Volkskrant wanneer Loiza Lamers de finale wint. “Ik vind het goed dat het wordt aangegeven wanneer een transgender een rol krijg in een serie, maar ik zou graag willen zien dat niet het hele bericht daarom draait”, vertelt Sam.

“De media zijn onze bondgenoten”
“Wij zien de media als onze bondgenoten, zij zorgen voor meer zichtbaarheid van transgenders”, legt Elise van Alphen uit, coördinator TNN (Transgender Netwerk Nederland). TNN is de stichting die zich landelijk inzet voor de emancipatie van transgender personen en hun omgeving. “De beeldvorming van de media is ook belangrijk, er is meer diversiteit onder transgenders dan dat je nu in de media terug ziet.” Van Alphen bedoelt hiermee dat het begrip transgender heel divers is: “Je hebt mensen die geen gender hebben zij zitten tussen het man en vrouw zijn in, mensen die zich alleen als een ander geslacht kleden maar geen transformatie willen ondergaan en oké zijn met het etiket man terwijl zij zich als vrouw kleden.”

‘Transgender wint’
Toen Loiza Lamers in 2015 de finale van Holland’s Next Top Model won, was het nieuws vooral dat een transgender had gewonnen. TNN ziet dit niet als iets negatiefs: “Doordat Loiza er voor uitkwam dat ze transgender is, is het bespreekbaar geworden en als dat door de media onder het tapijt was geschoven, was dat ook niet goed geweest”, zegt Van Alphen. “Het is vooral wanneer vermeld je het wel, wanneer is het relevant?”

De media iets opvoeden
Door middel van een mediawijzer helpt TNN de media met de berichtgeving over transgenders. In deze wijzer staan begrippen zoals transgender, cisgender en drag queen uitgelegd. Daarnaast staan er cijfers in, aanspreekvormen en dingen die je absoluut niet moet doen, zoals het woord omgebouwd gebruiken. “We moeten de media iets opvoeden”, grapt Van Alphen.