Foto: YouTube kanaal Ismail Ilgun

Nederland valt al weken lang over de ‘treitervloggers’ heen. De vlogs die de jongeren op social media zetten schieten bij veel landgenoten in het verkeerde keelgat. Peter Breedveld, columnist en journalist, neemt het op voor deze vloggers. “Ze leggen gewoon vast wat in hun dagelijks leven gebeurt en doen niks anders dan PowNews of GeenStijl doet en dat is mensen belagen.”

Breedveld, oprichter van de weblog ‘Frontaal Naakt’, noemt de ophef die de media creëert rond de treitervloggers kunstmatig. “Het gaat over een paar jongeren die filmpjes opnemen en vooral dingen vastleggen die in hun omgeving gebeuren. Vaak ondernemen ze niet eens zelf actie. De media zorgt ervoor dat het erger overkomt dan dat het daadwerkelijk is.”

Hypocriet
Rutger van Castricum, een van de presentatoren van PowNews staat niet bepaald hoog in het vaandel bij Breedveld. Als het aan de columnist ligt, is hij een van de grondleggers van het provoceren. “Het enige verschil bij GeenStijl en dat soort programma’s is dat het hier gaat om blanke mensen. Zodra Turks-Nederlandse burgers zulke grapjes of trucjes uithalen kan het ineens niet meer en wordt er twee weken lang een noodtoestand uitgeroepen. Ontzettend hypocriet als je het mij vraagt.”

Het gezicht van Frontaal Naakt laat weten dat het volgens hem in de mode is om alles wat Turkse Nederlanders doen onder een vergroot glas te leggen. Als het blanke jongens waren die de vlogs maakten had niemand er volgens hem naar omgekeken. Als voorbeeld gebruikt Breedveld een filmpje waarin hij zag hoe jongeren illegaal een stadion in waren geslopen en vervolgens de hemel in werden geprezen. “Je raadt het al, het ging hier om blanke jongens”, zegt hij triomfantelijk.

Volgens Breedveld speelt dit niet alleen bij zaken als vloggen maar ook in de journalistiek. “Als een witte journalist kan je veel meer maken. Zet een witte en een zwarte journalist tegenover elkaar, laat ze hetzelfde flikken en je zal zien dat de witte journalist geliefd uit de hoek komt. Dit is een opvatting die ik bestrijd.”

Aandacht van media
De hypocrisie die de media hebben, is als je het aan de journalist vraagt, een groot punt van kritiek. “Op redacties moet meer nagedacht worden. Waarom zijn we hierin geïnteresseerd? Ze moeten na gaan denken of ze ergens aandacht aan besteden omdat het interessant is of omdat het over Turken of andere etnische groepen gaat.” Ook vindt hij dat de media teveel mee gaan met elkaar. “Ze praten elkaar na en gaan vervolgens niet meer op onderzoek uit. Niemand vraagt zich meer af wat er precies aan de hand is.”

Uit de context getrokken
Als journalist die vanuit zijn bureau reageert op hypes of gebeurtenissen merkt hij dat uitspraken vaak uit context worden gehaald. “Veel van wat ik schrijf wordt in andere context gezet. Vaak wordt dan meteen de indruk gewekt dat ik PVV’ers dood wil schieten of antisemiet bent. Alleen omdat ik, wanneer er ophef is, meteen ga googelen wat er precies aan de hand is. Vaak worden er dan onjuiste verbanden gelegd en gaan dingen anders dan gesuggereerd.”

“Zo leek het alsof heel Nederland belaagd werd door deze “tuigvloggers”, terwijl iedereen weet dat er voor iedere supermarkt wel jongeren staan te hangen. Deze zullen altijd vervelend zijn maar vervolgens durft niemand er iets over te zeggen maar wel de politie te bellen. Daardoor krijg je meteen een rel waar iedereen als een trouwe hond achteraan loopt.”

Herhalend patroon
Als het aan Breedveld ligt is dit een patroon wat zich vaker herhaald. “Voor de Zaanse vloggers ging het constant over Marokkanen. Door de vloggers is dit probleem weer van tafel geveegd. Als het niet meer in de media speelt, is het er ook niet meer.”