Een crimineel tegenover je hebben voor een interview, bedreigingen ontvangen en rechtszaken over liquidaties bijwonen. Op dit moment verslaat hij het proces waarin tien mannen terecht staan voor het in bezit zijn van een wapenarsenaal en het mogelijk plegen van liquidaties. Misdaadjournalist Paul Vugts weet er alles van.

“Criminelen zijn vooral vaak kwaad wanneer ik citeer wat justitie heeft gezegd,” vertelt Vugts. Ze realiseren zich dan niet dat Vugts enkel de verslaggever is en dat hetgeen dat hij citeert niet zijn eigen mening is. Het komt wel eens voor dat deze kwade zin van criminelen kan leiden tot bedreiging. In principe maakt Vugts zich niet snel druk om bedreigingen – hij vindt het uiteraard niet leuk en het zit hem niet lekker, maar het blijft gelukkig alleen bij woorden. “Die bedreigingen krijg ik dan door via een vriend van de bedreiger,” aldus Vugts. “Of soms via een anoniem mailbericht of sms’je.” Soms is het zelfs zo dat ze hem bereiken via het telefoonnummer van zijn redactie. Het is ook wel eens voorgekomen dat hij een crimineel op straat tegenkwam en dat deze hem indirect duidelijk maakte dat hij heel goed wist waar Vugts woont.

26Koper

Paul Vugts, misdaadjournalist bij Het Parool, zit midden in de lopende zaak 26Koper. In deze zaak draait het om het volgende: een groep verdachten bij wie in juli vorig jaar 92 vuurwapens zijn aangetroffen. De groep zou liquidaties hebben voorbereid en mogelijk zelfs gepleegd, schrijft Vugts in Het Parool. Hij vertelt dat de zaak in het begin altijd veel tijd in beslag neemt, omdat je geen kant en klaar verhaal voorgeschoteld krijgt. Je moet zelf zoeken naar informatie en dat is in dit geval een grote investering van tijd.

De reacties die Vugts op zijn artikelen over 26Koper krijgt, zijn wisselend. Sommige zijn positief, andere negatief. Toen hij een artikel voor Het Parool schreef met daarin de informatie dat de Amsterdamse Jason D. (rapper JayJay) wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van een crimineel die getuigde in de zaak 26koper, kreeg hij wel meerdere negatieve reacties hierop. Van sommige van de verdachten van de zaak die momenteel vast zitten, heeft een gezamenlijke vriend aanvallend gereageerd op dingen die hij schreef. “Maar in 26Koper ben ik niet bedreigd,” voegt Vugts toe.

Misdaadjournalistiek: niet ongevaarlijk

De keren dat Vugts zich wel druk maakt om bedreigingen is wanneer ze indirect bij hem binnenkomen. De recherche neemt dan bijvoorbeeld contact met hem op, omdat ze ergens plannen hebben opgevangen die criminelen maken die betrekking hebben op de misdaadjournalist. In principe krijgt hij dan geen persoonlijke begeleiding of een andere vorm van hulp, omdat het nooit om concrete plannen gaat die een ernstige bedreiging vormen. “Ik heb nog nooit een klap gekregen, of erger,” vertelt Vugts. “Ook heb ik nog nooit hoeven onderduiken.”

Leuke kneepjes van het vak

Toch zijn er ook leuke dingen aan het vak van een misdaadjournalist. Vugts vindt het leuk dat hij een divers netwerk heeft kunnen opbouwen en dit ook kan onderhouden. Het is volgens hem heel interessant om zo veel verschillende soorten mensen te spreken. “Ik heb contact met een politiechef tot advocaat of tot verdachte zelf.” Daarnaast vindt hij de misdaad een belangrijk onderwerp, waarover geschreven moet worden, vooral in een grote stad als Amsterdam. “En dat terwijl ik als kind nooit per se misdaadjournalist wilde worden,” zegt Vugts. “Ik wist niet eens dat ik journalist wilde worden.”