Wat zou jij doen als een door jou gemaakt filmpje ineens overal te zien is? Het overkwam Thom Schelstraete, student journalistiek en Willem II fan. Hij was aanwezig bij de wedstrijd tegen Feyenoord en filmde de vechtpartij waarbij een Feyenoordsupporter in de stadiongracht viel. “Ik zette het filmpje op mijn Twitter, omdat ik wist dat het nieuws was”, zegt Schelstraete. Hij verwachtte echter niet dat verschillende nieuwsmedia zijn filmpje (zonder toestemming) zouden gebruiken.

Geen bronvermelding
Zondagavond is hij op zoek gegaan naar nieuws over het incident en kwam hij uit bij NRC. “Ze hadden mijn filmpje overgenomen, zonder mijn naam erbij te zetten of een andere vorm van bronvermelding. Ik heb ze een berichtje via Twitter gestuurd waarna ze het filmpje van hun site afhaalden en hem terugplaatsten met mijn oorspronkelijke tweet erbij.” Een dag later kwam hij erachter dat er meer nieuwsmedia waren die zijn filmpje overnamen zonder bronvermelding of toestemming.

Een aantal programma’s, zoals Omroep Tilburg en Hart van Nederland, vroegen wel toestemming aan Schelstraete. “Hart van Nederland vertelde me dat de website Hooliganshop toestemming van mij had gekregen om mijn beelden te gebruiken. Dat was helemaal niet waar. Toen ik op de site keek, kwam ik erachter dat ze hun logo over mijn filmpje hadden gezet.” Schelstraete vroeg hiervoor een schadevergoeding.

Auteursrecht
Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) mag een filmpje dat op Twitter is gezet niet zomaar overgenomen worden. Zo legt Petra Oudhoff, jurist bij de NVJ, uit: “Als het filmpje zelf gemaakt is, heb jij het auteursrecht en mag dat niet zomaar overgenomen worden. Binnen Twitter mag het wel; daar worden andere regels gehanteerd, die staan beschreven in de algemene voorwaarden van Twitter. Daarbuiten mag het dus niet.” Gebeurt dit toch, dan kun je een schadevergoeding aanvragen en eventueel een rechtszaak aanspannen. Thom Schelstraete heeft schadevergoedingen aangevraagd voor het gebruik van zijn filmpje.