Techbedrijf Apple heeft weer iets nieuws. Het heeft software ontwikkeld die nieuws- en tijdschriftartikelen gaan voorlezen.  Dit alles onder de titel ‘Spoken Editions’.

De dienst is inmiddels officieel gelanceerd, maar nieuwssite techcrunch.com had de scoop een week geleden al te pakken. Op sommige iTunes-pagina’s waren al Spoken Editions te vinden, die na publicatie van het artikel weer verdwenen waren. “Het gebeurt vaak dat ontwikkelaars al wat online zetten zodat collega’s ernaar kunnen kijken. Dan wordt het ineens opgepikt door een nieuwssite en wordt de content snel weer eraf gehaald,” zegt Gonny van der Zwaag, die voor iCulture.nl alle Apple-ontwikkelingen in de gaten houd.

Het idee is niet baanbrekend: audioboeken bestaan al lang en in de 21e eeuw noemen we ze podcasts. Van der Zwaag twijfelt of en wanneer de software in Nederland uitkomt: “in bijvoorbeeld Amerika zijn podcasts veel populairder, misschien omdat mensen daar vaker en langer in de auto zitten.”

Podcasts zijn nog niet heel populair bij ons: “In Nederland zijn podcastluisteraars vaak echte ‘techies’. Daarnaast is Nederland natuurlijk een kleine markt, op Siri hebben we drie jaar moeten wachten en Apple News (Apple’s eigen nieuwsapp, red.) hebben we nog steeds niet.”

De Spoken Editions die al op iTunes stonden waren van verschillende Engelstalige media. Onder anderen TIME Magazine en Playboy gaan werken met de dienst.

Nog steeds nieuwsgierig? Hier lees je het artikel van ontdekker techcrunch.com