Door Tessa Gorissen
Het Forum of European International Journalism Students staat op het punt om het nieuwe bestuur samen te stellen en het thema van het komende evenement te bepalen. Hiervoor organiseert de stichting ieder jaar de General Assembly. Dit jaar is dat van 22 tot en met 24 september in Riga.

Het Forum of European International Journalism Students (FEJS) is, zoals de naam al zegt, bedoeld voor internationale journalistiek studenten. Het doel is om jongeren die geïnteresseerd zijn in het journalistieke werkveld samen te brengen. Zij praten over de toekomst van de journalistiek, waaronder de digitalisering. Dit doet men tijdens het Annual Congress. Tijdens de General Assembly wordt het nieuwe bestuur samen gesteld en bespreekt men de toekomst van de stichting.

Netwerken

Een van de belangen van de evenementen van de FEJS is het netwerken. Om de stichting draaiende te houden, bestaat deze uit drie lichamen: het Executive Board, het Secretariaat en de General Assembly. Door deze evenementen te organiseren kunnen jongeren een netwerk opbouwen door heel Europa. Iris Hendriks zit in het Executive Board, oftewel het bestuur van de FEJS. Het belang zit volgens haar in het netwerken en jezelf ontwikkelen. “Je krijgt meer kennis over de internationale journalistiek. Daarnaast kan je socializen leer je meer over verschillende landen.”

tessagorissen01 tessagorissen03

Dit is één van de redenen waarom zij is gaan deelnemen. “Door mee te doen aan een General Assembly of een Annual Congress leer je meer over hoe de journalistiek werkt. Door ook in het bestuur te gaan, bouw je een nog groter netwerk op waardoor je soms zelfs aan betere contacten kan komen.”

Letland meer op de kaart

Om het Annual Congress goed te laten verlopen, is er een goede planning en organisatie nodig. Dit wordt besproken tijdens de General Assembly die dit jaar van 22 tot en met 24 september plaatsvindt in Riga. “Tijdens de General Assembly bespreekt men voornamelijk de bestuurlijke punten, wordt er gestemd over waar de komende evenementen gehouden worden en krijgt men enkele lectures of workshops. Tijdens het Annual Congress gaan we dieper op een onderwerp in.”

Bij journalistiek wordt niet gelijk aan Riga gedacht. Toch speelt deze stad een belangrijke rol binnen dit werkveld. Ilze Nartiše organiseert de General Assembly in deze hoofdstad. “In Riga heeft men een grote faculteit voor journalistiek. Met de General Assembly willen we Letland meer op de kaart zetten”, aldus Nartiše.