Google lanceert de nieuwe chat-app Allo. Kan Google’s Allo met vernieuwende functies het populaire WhatsApp verslaan? Arnoud Wokke van Tweakers reageert hierop.

Net zoals bij WhatsApp heb je alleen een telefoonnummer nodig om te kunnen chatten. Er is geen googleaccount nodig, wat meestal wel het geval is bij apps van Google. Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen de populaire chat-app WhatsApp, er is dus veel voor nodig om deze te overtreffen.

“Google had natuurlijk al een stuk of 27 van dit soort apps, dus dachten ze laten we nu ook de 28ste maken. Het is vooral een showcase voor hun assistent dienst waarmee ze hopen de chat-app slimmer te maken en zo meer mensen over te halen om ze te gebruiken”, vertelt Wokke.

Google komt daarom ook met vernieuwende functies. Zo komt er de functie SmartReply, de functie komt met antwoordsuggesties tijdens je gesprek. Dat gebeurt ook met foto’s. Stel je stuurt een foto van een puppy dan stuurt Google als antwoordsuggestie ‘lief’. Nog meer functies zoals reserveren in een restaurant moet de app populair gaan maken. Waar WhatsApp een webfunctie heeft, heeft Allo dit nog niet. Wokke vindt dat de functies voorlopig nog niets toevoegen, omdat deze alleen nog in het Engels beschikbaar zijn en in Nederland heb je er alleen iets aan als je Engels spreekt. “Zit je in een grote familie-app dan loop je automatisch tegen mensen aan die geen Engels spreken, die begrijpen de assistent niet. Dat heeft eigenlijk de grote onderscheidende factor, want voor de rest kun je foto’s sturen, stickers sturen en teksten groter of kleiner maken, daar wordt natuurlijk niemand warm van”, aldus Wokke.

 

Er was de laatste tijd wel veel te doen om het nieuwe privacybeleid van WhatsApp. De nieuwe app van Google blijkt ook minder privacy vriendelijk dan beloofd. Volgens NU.nl zouden de gesprekken anoniem worden opgeslagen, maar nu blijkt dat de gesprekken voor onbepaalde tijd worden opgeslagen totdat je ze zelf verwijdert. Door het bewaren van de gesprekken kan Allo de gesprekken lezen en kunnen ze door opsporingsdiensten opgevraagd worden. Volgens Wokke is dit een bewuste keuze van Google. “Het is niet om opsporingsdiensten de mogelijkheid te geven gesprekken te achterhalen, maar om te zorgen dat die assistent die ze hebben slimmer wordt. Daarvoor heeft Google data nodig en die data komt uit gesprekken die mensen voeren en opgeslagen worden.”

Of de chat-app het populaire WhatsApp zou kunnen verslaan daar twijfelt Wokke aan: “Een chat-app gebruik je omdat je vrienden en/of familie het gebruiken. Zolang iedereen op WhatsApp zit blijft iedereen op WhatsApp, dat is een soort vicieuze cirkel. Als bepaalde mensen overstappen naar een andere chat-app, lokken ze mensen mee. Dat was ook bij Hyves, iedereen was daar ineens weg dus het kan veranderen. Maar zolang iedereen met volle tevredenheid WhatsApp gebruikt blijft dat zo, daar komt Allo dan niet tussen.”