Sinds het vertrek van Coen&Sander, Gerard Ekdom en zendermanager Wilbert Mutsaers bij 3FM gaat het bergafwaarts met de zender. In de zomer van 2015 veranderde de programmering al en nu gebeurt dat in 2017 weer. Giel Beelen en Timur Perlin bevestigde deze week hun vertrek. Mediajournalisten Joep School (Het Parool) en Peter Zantingh (NRC) geven hun kijk op deze ontwikkelingen.

In anderhalf jaar tijd van 20,3 procent marktaandeel naar 11,6 procent (20 tot en met 34 jaar) gaan, is een behoorlijke daling. Het vertrek van de drie top-dj’s (Coen&Sander en Ekdom) raakt de zender enorm. Mediajournalist Peter Zantingh denkt ook dat mensen niet meer gehecht zijn aan een zender, maar aan een dj. “Wie graag naar Coen & Sander luisterde, verhuisde gemakkelijk mee naar 538. Het gevolg is dat ook andere 3FM-shows minder geluisterd worden, want nu springt de radio steeds aan op die andere zender. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat het vertrek van populaire dj’s indirect dus ook Giel luisteraars kostte. Blijkbaar had hij – en dat gaf hij zelf ook min of meer wel toe – niet meer de energie en ambitie om zijn programma onmisbaar te maken.”marktaandeel-3fm

Nieuwe zendermanager

Met ingang van 1 juni kreeg 3FM een nieuwe zendermanager. Basyl de Groot heeft daar nu de touwtjes in handen en kondigde al grote veranderingen aan. Zelf is hij niet bereikbaar voor media omdat hij geen interviews wil geven. “Terwijl de hele zender qua bezetting en luistercijfer volledig in elkaar dondert”, zegt Joep School van Het Parool. “Nu stappen ook Giel en Timur op, waardoor het hele fundament verdwenen is. De medewerkers lekten al het opstappen van Giel en Timur aan respectievelijk AD en de Telegraaf, wat ook al geen goed teken is. Ik vind het persoonlijk echt heel vreemd dat De Groot zich niet uitspreekt over de situatie”. Gisteren meldde de Telegraaf dat ook Paul Rabbering 3FM gaat verlaten. Hij zou naar Radio 2 gaan om het programma van Wouter van der Goes over te nemen tussen 4 en 6 uur.

Kritiek uit concurrerende hoek

Programmadirecteur Erik de Zwart van Radio Veronica steekt niet onder stoelen of banken dat hij Radio 2 en 3FM zou willen kopen. In een interview met de Volkskrant van 2015 noemde hij ‘Hilversum 3’ overbodig en hij geeft nu ook weer kritiek op de huidige situatie bij 3FM. “Dit is het bewijs dat die over elkaar heen vallende omroepen, het duidelijk niet eens met elkaar kunnen worden. Dus het programmeren van een jongerenzender kun je beter overlaten aan mensen die er wat verstand van hebben. En ik denk dat ik er wel verstand van heb ja als medeoprichter van Radio 538”.

Peter Zantingh is het niet eens met De Zwart dat de zender overbodig is. “3FM maakt gedurfdere muziekkeuzes, draait liedjes die Qmusic, 538 en Radio 2 – laat staan Sky Radio – niet durven draaien. De 3FM-dj’s steken hun nek nog uit voor muziek die ze goed vinden, en meestal hebben ze er nog verstand van ook.”