De positie van bondscoach Danny Blind ligt nog altijd onder vuur. In de media wordt veel gespeculeerd over wie zijn nieuwe assistent, of zelfs opvolger moet worden. In hoeverre hebben deze berichten ook invloed op de positie van Blind als bondscoach van het Nederlands elftal?

De stem van de media

“De media hebben zeker een stem”, zegt oud-voetballer Boudewijn Zenden. “Als zij namen van kandidaten noemen, beïnvloedt dit de KNVB. Andersom geldt hetzelfde: wanneer media schrijven dat iemand niet geschikt is, creëren zij een bepaalde sfeer. Dit kan ertoe leiden dat een aanstelling niet meer haalbaar is.” Zenden denkt dat Danny Blind hier ook mee te maken kan krijgen. “Als we maar lang genoeg roepen dat Blind niet geschikt is, heb je kans dat de situatie onhoudbaar wordt. Dat is bijvoorbeeld ook met Van Gaal gebeurd bij Manchester United.”

Het zijn de resultaten die een bondscoach de das omdoen, niet de media.

Valentijn Driessen, chef voetbal bij De Telegraaf, denkt dat de media de positie van de bondscoach helemaal niet beïnvloeden. “Er is al vaak geschreven dat Blind niet geschikt is, maar hij zit er nog steeds. Het zijn de resultaten die een bondscoach de das omdoen, niet de media.” Driessen kijkt dan ook niet naar de gevolgen van wat hij schrijft. “Ik probeer zo objectief en onafhankelijk mogelijk op te schrijven wat ik er zelf van vind. Ik hou er daarbij geen rekening mee of dat wel of niet schadelijk is voor de positie van Danny Blind.”

In de schijnwerpers

Zenden weet zelf hoe het is om met media om te gaan. In zijn carrière als voetballer kwam hij uit voor onder andere PSV, FC Barcelona en Chelsea, en speelde hij 54 interlands. “Je staat in de schijnwerpers, dus als het slecht gaat moet je accepteren dat media daarover schrijven. Als er iets negatiefs geschreven is en je speelt daarna weer een goede wedstrijd, waait het vanzelf weer over. Maar als je zelf in de pers ergens op reageert, geeft dat voeding voor een nieuw stuk.”

Zenden denkt dat de positie van bondscoach er een is die nog iets meer in de schijnwerpers staat. “De media-aandacht bij het Nederlands elftal is groter dan bij bijvoorbeeld PSV, Ajax of Feyenoord. De spelers zijn kort bij elkaar, en elke journalist wil in die paar dagen iets maken. Bij een club is dat niet zo intens.”

Blijft Blind?

In het geval van Danny Blind is de oplossing volgens Zenden simpel. “De enige remedie is resultaten boeken. Dat klinkt kort door de bocht, maar zolang er resultaten zijn is er geen reden om afscheid te nemen. Als Blind zijn komende wedstrijden wint, zal het ook in de pers rustiger worden.”

De enige remedie is resultaten boeken.

Driessen denkt dat de bondscoach zich sowieso geen zorgen hoeft te maken dat hij snel mag vertrekken. “Ik denk dat Danny Blind deze reeks mag afmaken en dat hij in ieder geval tot het WK blijft. Als Nederland zich kwalificeert, zal hij ook op het WK nog bondscoach zijn. Ik vind dat in dit geval terecht, de KNVB heeft opnieuw vertrouwen in hem uitgesproken. Blind heeft tot dusver nog niet laten zien dat hij capabel genoeg is, maar ik zou ook niet weten wie met dit Nederlands elftal wel gegarandeerd succes kan behalen.”