Een nieuw Amsterdams jongerenblad én een nominatie voor de Jonge 100. Anouk Gielen (17) van het Cygnus Gymnasium in Amsterdam vond dat schoolkranten een suf en stoffig imago hebben. Ze mailde Tahrim Ramdjan (17), hoofdredacteur bij De Harpoen van het St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam, om te vragen hoe hij zíjn schoolkrant leidt. Dit resulteerde in INKIJK. ‘’Met het blad geven we jongeren in Amsterdam een ‘inkijkje’ in elkaars omgeving’’.

Hoofdredacteur Tahrim heeft het idee dat schoolkranten verdwijnen, omdat niemand er iets aan doet. ‘’Het gaat vaak ook alleen over de docenten en leerlingen die er rondlopen en bevat veel inside jokes.’’ In zijn ogen zouden jongeren veel meer kunnen doen op schrijfgebied. Zo kwamen hij en Anouk op het idee om een gezamenlijke editie uit te brengen, zodat krachten en talenten van jonge schrijvers samen worden gebundeld en zij een podium krijgen. ‘’Toen zijn we de focus gaan verleggen en hebben we meer scholen benaderd.’’

Overeenkomsten en verschillen
Bij de lancering bestond de redactie van INKIJK uit tien scholen. ‘’Vanaf het begin richten we ons al op content die zich bezig houdt met de overeenkomsten en verschillen tussen de jongeren in Amsterdam’’, zegt Tahrim. Die uiteenlopende content is onderverdeeld in de categorieën Amusement, Lifestyle & Cultuur, Opleiding & Werk, Stad & Nachtleven en Wereld & Eten. Alle artikelen zijn voor én door jongeren geschreven, wat het blad uniek maakt. ‘’Naast artikelen en interviews laten we bij INKIJK ook hotspots uit alle stadsdelen van Amsterdam zien.’’

Papier weer populair maken
Steeds meer jongeren brengen hun vrije tijd online door, ziet Tahrim. ‘’Daarom is ons doel om papier weer populair te maken.’’ Aan 7Days – waar hij sinds juli ook voor blogt – liet hij vorig jaar weten dat het op die manier veel meer binnenkomt. ‘’Als ik papier in handen heb, denk ik veel vaker: WOW!’’ Inmiddels heeft het blad een oplage van 11.000 exemplaren en wordt het op 25 scholen verspreid. Met het blad wil de redactie van INKIJK groter worden binnen Amsterdam, zodat jongeren meer bij de stad betrokken raken. ‘’Je leert er enorm veel van. Ikzelf ook’’, lacht Tahrim.

Kers op de taart
Het ijverige werk van Anouk en Tahrim werd deze maand beloond met een nominatie voor de Jonge 100, in de categorie Creators. Ondertussen.nl stelt ieder jaar een lijst samen met de honderd meest veelbelovende Nederlandse jongeren tot en met 25 jaar, gecategoriseerd in Champions, Creators, Idols en Pioneers. ‘’Door de nominatie gaan we het niet ineens anders aanpakken bij INKIJK. We zien het écht als kers op de taart’’, vertelt Tahrim trots. ‘’Anouk en ik zijn ooit begonnen met het doen van wat we leuk vonden: schrijven. Toen zijn we groot durven dromen en daar kwam onze baby INKIJK uit’’, laat hij nog weten op Facebook.

Andere kansen benutten
INKIJK heeft de ambitie om in het voorjaar en in het najaar een editie uit te brengen, ‘’Toen we begonnen en groot dachten hadden we de droom om ook in andere steden jongeren een platform te bieden.’’ Helaas is daar door tijdgebrek nog niks van terecht gekomen, maar wellicht wordt het plan in de toekomst weer leven in geblazen. ‘’Zelf ga ik na de uitgave van het volgende nummer stoppen bij INKIJK’’, meldt Tahrim. Momenteel heeft hij het namelijk erg druk met zijn studie Politics, Psychology, Law & Economics aan de Universiteit van Amsterdam. ‘’Ook wil ik andere kansen gaan benutten. Maar ik zal op de achtergrond heus nog wel aanwezig zijn.’’

Stemmen op Tahrim en Anouk voor de Jonge 100 kan hier. De winnaars worden op 6 oktober in de Westerliefde in Amsterdam bekend gemaakt.