Het klinkt best logisch dat je als voetbalcommentator neutraal moet zijn. Toch schoot Sierd de Vos afgelopen dinsdag uit zijn slof tijdens PSV-Atletico Madrid. Dat leverde een interview-boycot op voor Ziggo Sport na de wedstrijd. FOX Sports-commentator Vincent Schildkamp en NOS-commentator Arno Vermeulen vertellen wat zij hiervan vinden.

‘Obli Oblak, elke dag houden we meer van je’, dat is wat Sierd de Vos zong nadat de Atletico-keeper de penalty van PSV’er Andres Guardado stopte. Dat resulteerde achteraf in een boycot aan het adres van Ziggo Sport. Dat had volgens voetbalcommentator Vincent Schildkamp niet gehoeven. “Ze hadden dat ook anders kunnen oplossen. Sierd is een commentator met een bepaalde stijl en dat weten ze ook bij PSV. Een tikkeltje merkwaardig is zijn actie wel”. Chef voetbal bij de NOS Arno Vermeulen snapt wel dat PSV zicht heeft geïrriteerd aan het commentaar, maar hij had deze wraakmaatregel niet genomen. “Ik vind dat je voorzichtig moet zijn met het “wapen” van een mediaboycot. Bovendien is deze boycot nogal overhaast uitgesproken. Handiger om er een nachtje over te slapen en dan met een reactie te komen.”

Een beetje overtrokken

Na deze beslissing kreeg PSV via social media veel negatieve reacties op zich af gevuurd. “Je kunt je doodergeren aan iemand z’n stijl of het oneens zijn met wat hij vertelt. Maar om dan een maatregel te nemen in een grote Champions League-wedstrijd, iemand niet te woord te staan en dat daar dan ook nog eens iemand anders de dupe van wordt, vind ik een beetje overtrokken”, zegt Schildkamp.

tweets-psv

Neutraal blijven

Volgens de FOX-Sports-commentator moet je vooral neutraal blijven, maar in Europees verband mag je wel uit die rol komen. “Als Nederland op het WK speelt en je gaat alles heel rustig beschrijven wat er gebeurt, is dat ook een beetje vreemd. Dus je moet er wel altijd wat gevoel inleggen. Maar om een liedje te zingen dat de aanhang van Atletico Madrid inzet, is natuurlijk wel een stap te ver in mijn beleving”. Chef voetbal van de NOS is het wel eens daarmee. Vermeulen vindt dat je in je vrije tijd wel als supporter mag gedragen, maar in de verslaggeving niet. “Een commentator streeft naar objectiviteit in zijn verslag. Je kunt niet als supporter commentaar geven. En als dat niet lukt moet je de club waar je aanhanger van bent niet meer doen”. Vermeulen geeft ook aan dat ze bij de NOS goed kijken wie ze een bepaalde wedstrijden laten doen.

Allerbelangrijkste voor een commentator

De voetballers zijn er om het publiek te vermaken en de commentatoren om de wedstrijd te begeleiden. Dat stelt Arno Vermeulen. “Humor mag, maar dat is bijvangst. Het gaat om het voetbal en niet om de commentator. Als je de wedstrijd ondergeschikt maakt aan je commentaar zit je op het verkeerde spoor”. Voor Schildkamp is het allerbelangrijkste dat je plezier uitstraalt, dat je erbij bent en dat je van voetbal houdt. “Dat moet je overbrengen. Als een wedstrijd slecht is, kun je negentig minuten roepen dat het slecht is, maar je kunt ook nog proberen om naar dingen op zoek te gaan die wel meevallen. Een speler die positief opvalt bijvoorbeeld”.

‘Nooit naar Ajax of Feyenoord’

Als geboren Alkmaarder is het voor Arno Vermeulen logisch om te zeggen dat AZ zijn club is. “Voor de tv kijk ik als fan. Als commentator niet. Ik ben als commentator of duider vaak kritisch over AZ”. In het profvoetbal heeft Schildkamp geen voorkeur maar wel op een wat lager niveau, namelijk HBS uit Den Haag. De club komt uit in derde divisie en Schildkamp is daar al 35 jaar lid. “Dat is de enige club waarvan het me interesseert of ze winnen of verliezen en voor de rest vind ik het leuk als er een beetje goed gevoetbald wordt. In het buitenland heb ik wel voorkeuren maar in Nederland maakt het me echt niks uit. In mijn jeugd ging ik ook nooit naar Ajax of Feyenoord”.