Hoogleraar Hans Maas (70) gaat met pensioen. De PDOJ (Postacademische Dagblad Opleiding Journalistiek) is daarmee een ‘vrije persvogel’ armer. Zijn afscheid staat in het teken van de toekomst van de krant.

Door Merel Knoth en Amber Janssen

De PDOJ is een journalistieke opleiding die zich richt op de grotere dagbladen, bedoeld voor afgestudeerde academici. Dagbladen waar Maas een enorme passie voor heeft. De krant, de dagbladjournalistiek is voor hem het mooiste wat er is. Tijdens zijn speech vertelt hij over het belang van de krant en belicht op positieve wijze de toekomst ervan. Op zijn eigen, Rotterdamse manier. Het is dan ook geen verrassing dat Feyenoord aan bod komt. “Een krant kun je vasthouden, maar ook neerleggen. Bijvoorbeeld als Feyenoord kampioen wordt, maar dat is maar één keer in honderd jaar.”

Na de afscheidsrede van Maas is er de mogelijkheid te reageren in de vorm van een debat. Er zijn veel (oud-)studenten van de opleiding aanwezig. De hoofdredacteur van Trouw, Cees van der Laan, reageerde met positieve noot op het referaat. “Wees geïnspireerd en niet somber”, is zijn advies voor aankomend dagbladjournalisten.

Hans Maas spreekt zijn publiek toe met verschillende anekdotes en voorbeelden om zijn positieve beeld van de toekomst te onderbouwen. Hij begint zijn referaat met uitleg hoe hij aankomende studenten bevraagd tijdens het sollicitatiegesprek. De openingsvraag in zo’n gesprek is misschien wat minder positief……”Je wilt de dagbladjournalistiek in, ben je wel goed bij je hoofd”?