Frits van Exter was hoofdredacteur bij Vrij Nederland en daarnaast initiatiefnemer en bestuurslid van de Stichting Jaarprijzen voor de Journalistiek. Nu hij voorzitter is van de Raad voor de Journalistiek legt hij dat betaalde werk allemaal neer, voor een vrijwillige functie.  ​

Vorig jaar werd hij al benaderd door de raad met de vraag of hij de doelstelling had om voorzitter te worden. Die ambitie had hij zeker en een gesprek volgde. ‘Ik heb daarna de knoop doorgehakt en heb de functie aangenomen.’ De nieuwe voorzitter moest zijn baan als hoofdredacteur wel opgeven. ‘Ik vind het niet prettig om hoofdredacteur te zijn en tegelijk voorzitter van de raad.’ Maar ondanks het neerleggen van zijn andere functies heeft hij geen spijt van de beslissing.

‘Eigenlijk doe ik niet zo heel veel, daarom werk ik nog als freelancer naast deze baan.’

‘Het voorzitterschap vind ik een fijne functie. Het is belangrijk dat er een onafhankelijke partij is die reflecteert op de journalistiek.’ Van Exter is zelf niet actief in de raad, maar als voorzitter wil hij niets missen van de zaken die lopen. ‘Ik ga vaak toch bij de hoorzittingen zitten, gewoon omdat ik nieuwsgierig ben wat er allemaal speelt in de journalistiek.’

Zelf is hij twee dagen per maand aanwezig. Één dag waarop de hoorzittingen plaatsvinden en nog een dag om te vergaderen. ‘Eigenlijk doe ik niet zo heel veel, maar daarom werk ik nog als freelancer naast deze baan.’  In de vergadering nemen ze de zittingen door die die maand lopen.

Zelf moest van Exter ook een paar keer voor de raad verschijnen. In zijn loopbaan van zeven jaar bij Vrij Nederland gebeurde dat vier keer. ‘Voor de raad moeten komen is al niet fijn, maar ik ben van die vier keer ook drie keer op mijn vingers getikt, dat was echt vervelend.’

Er zijn ook al wat hoogtepunten in de korte carrière van Frits van Exter.  Zo vond hij de zaak rond MH17 heel interessant. ‘Met die zaak had ik de minister op mijn dak, dat was indrukwekkend maar ook vervelend natuurlijk. De journalistiek kan namelijk ontzettend veel met zich meedragen.’ Dat merkt hij ook bij zaken waar ‘normale mensen’ bij betrokken zijn. ‘Die mensen hebben nog nooit in de spotlight gestaan en dat maakt een enorme impact.’