De Volkskrant moet Mohammed Rashid een schadevergoeding van 1500 euro betalen. Dat is de uitspraak van de rechter na de zitting van gisteren. Rashid had een kort geding aangespannen tegen de Volkskrant voor het plaatsen van een ongevraagde voorpaginafoto.

voorpagina Volkskrant 16 Augustus

Op de voorpagina van de Volkskrant van 16 Augustus dit jaar stond een grote foto waarop te zien was dat Rashid tijdens de controle op Schiphol staande werd gehouden. Rashid heeft een islamitisch uiterlijk en dat samen met de kop: ‘“Is Schiphol nog veilig?” riep de nodige vragen op.

Rashid werd die ochtend platgebeld door vrienden en familie die de foto hadden gezien. ‘Hij had de foto zelf nog niet gezien omdat hij lag te slapen. Uit Irak belden zelfs familieleden omdat zij hadden begrepen dat hij iets met IS te maken had, vanwege het woord ‘IS’ in de kop’, aldus zijn advocaat Khalid Kasem.

De Volkskrant liet eerder in het onderzoek weten dat het niet was bedoeld om dat beeld op te wekken. Volgens de hoofdredacteur werden er alleen auto’s staande gehouden met bestuurders die een niet-westers uiterlijk hadden. De krant wilde een zo realistisch mogelijk beeld schetsen van de situatie.

Maar volgens de rechter ging in dit geval het recht van vrijheid van meningsuiting niet op. ‘Met deze combinatie van foto en tekst heeft De Volkskrant de privacy van eiser geschonden. Het belang van de vrijheid van meningsuiting weegt daar niet tegen op’, aldus de rechter in het rapport.