Na het vorige interview met Frits van Exter, spreken wij deze week een andere oud-student van een andere Journalistieke opleiding. Vandaag is de Christelijke Hogeschool Windesheim aan de beurt en spreken wij niemand minder dan Tristan Braakman.

Wie is Tristan Braakman?
Braakman is online innovator en redacteur van RTV Noord.

Hoe is het als net afgestudeerde om in het journalistieke werkveld te komen?
Voor mij was het niet heel lastig, ik heb twee maanden gesolliciteerd. Uiteindelijk werd ik getipt door een docent over een vacature bij RTV Noord en kon ik daar gaan werken.

Waarom benaderde de docent u?
Ik koos, om te kunnen afstuderen, een documentaire te maken van twintig minuten. Dat vond ik toen nogal lastig omdat wij tot op dat moment nog nooit zo’n lang filmpje hadden geproduceerd. Ik wist niet echt wat ik moest doen dus gooide ik het over een andere boeg. In plaats van één lang verhaal met climaxen etc. ging ik experimenten met allerlei nieuwe vormen van journalistiek. Het had wel een verhaallijn maar je kon doorklikken als je wilde.

Het voelde als een moetje

Werd u wel goed voorbereid door uw studie?
Online totaal niet, Windesheim was naar mijn mening een erg klassieke opleiding. Het enige dat wij online moesten was een facebookpagina bijhouden waar je dan 10 likes op kreeg. Daardoor voelde het meer als een moetje.

Waarom heeft u toen voor de studie journalistiek in Zwolle gekozen?
De studie daar werd toen het beste aangeschreven. Ik had mij ook ingeschreven voor Hogeschool Utrecht voor de Journalistiek, alleen daar werd ik uitgeloot. Van Christelijke Hogeschool Windesheim had ik toen nog niets van gehoord, dus ik besloot een lerarenopleiding te gaan doen. Ik had mijn boeken al gehaald en toen kreeg ik twee weken voordat mijn opleiding begon te horen dat ik was ingeloot bij Windesheim. Toen ben ik met de opleiding Journalistiek begonnen.

Wat heeft u voor bijzondere eigenschappen dat een beroep in de media bij u past?
Ik moet zeggen dat ik het een beetje raar vind om dat over mezelf te zeggen, maar als ik moet kiezen ben ik heel experimenteel. Mijn tip is dan ook: durf wat anders te proberen. Experimenteer.

U doet ook aan MoJo. Waarom bent u juist met die nieuwe techniek gaan experimenteren?
Met MoJo kun je sneller online werken. Dat legde ik voor aan RTV Noord en samen kwamen wij op het idee daarmee aan de slag te gaan. Toen heb ik de verslaggevers getraind. Ik werd ook genomineerd voor NL Awards in de categorie vernieuwende productie omdat ik een webdossier had gemaakt.

Vindt u achteraf gezien de opleiding nodig?
Jawel, veel van wat ik nu kan heb ik te danken aan mijn opleiding. Door de klassieke vorm van de opleiding kreeg ik erg de behoefte om zelf meer te leren en mijzelf uit te breiden. Het is een prima basis.

Vond je dit leuk/interessant/informatief om te lezen? Neem dan vooral volgende week ook een kijkje!

Als je benieuwd bent naar de Christelijke Hogeschool Windesheim, bekijk hier het promofilmpje: