De Telegraaf komt met een tariefsverlaging voor freelance fotojournalisten. Dit betekent dat fotografen  voor landelijke pagina’s tien procent en voor regionale pagina’s 30 procent minder verdienen. Ook het hergebruik van eerder gepubliceerde foto’s wordt binnenkort niet meer vergoed.

Auteurs: Adrienne de Cock en Wesley van Bree

Het gevolg van de tariefsverlaging is dat een fotojournalist netto nog minder dan tien euro overhoudt aan een foto. De Telegraaf is niet de eerste die komt met een drastische tariefsverlaging voor fotojournalisten. Eerder in 2013 kwam persbureau novum ook al met een tariefsverlaging van 60 procent. Toen gaf freelance fotojournalist Bas de Meijer op zijn blog al aan dat hij “niet meer gaat fotograferen voor een fooi”. De meeste fotojournalisten zeggen het liefst nog ander werk erbij te doen in loondienst, omdat dit meer zekerheid biedt. Maar liefst 96 procent zegt freelance werk volgend jaar nog te doen. In de loop der jaren is het bedrag per foto drastisch gedaald. In de grafiek hieronder zie je de daling van het bedrag per foto van 2008 tot en met 2013.

Tarief per foto
Tarief per foto

 

Maar hoeveel werk zit er nu in een foto-opdracht? En zal de kwaliteit van de regionale journalistiek achteruit gaan? We vroegen het aan Dolph Cantrijn, fotojournalist in Tilburg en omstreken.