Wikipedia is de site waar we op terecht komen als we informatie nodig hebben. Helaas is de site niet altijd betrouwbaar omdat iedereen er iets op kan zetten. Toch maken journalisten er gretig gebruik van binnen redacties.

Ruggensteuntje

Op de redactie van de Telegraaf zijn er geen vaste regels voor het gebruik van Wikipedia. Robbert Ophorst, redactielid, legt uit dat ze er soms wel gebruik van maken, als een soort ruggensteuntje. “Als we achtergrondinformatie nodig hebben over een persoon, zoals een leeftijd, dan is het wel handig om dat op te zoeken. Meestal kom je dan uit op Wikipedia. Dat is natuurlijk niet 100% betrouwbaar en daarom checken we altijd bij andere bronnen of het daadwerkelijk klopt”.

Zeker? Gebruiken!

Sandra Schelfaut, medewerkster van het secretariaat van BN de Stem in Bergen op Zoom, zegt toe alleen informatie van Wikipedia te halen bij zekerheid. Als de journalist het zeker weet, dan wordt het gebruikt. Bij opvallende informatie die weleens niet zou kunnen kloppen, wordt er altijd nog eens gecontroleerd bij andere bronnen. “Bij twijfel, niet doen”, vertelt ze. “Net zoals bij elk medium moet de informatie wel kloppen. Alles moet betrouwbaar zijn”. Ibrahim Aachak, contactpersoon van de Binnenlandredactie van NRC, zegt dat de redactie Wikipedia nooit als ‘keiharde bron’ gebruikt, maar dat het alleen wordt gebruikt voor kennisvergaring. Daarna wordt het altijd nog eens gecontroleerd aan de hand van andere nieuwsbronnen.

Trouw terughoudend

De redactie van Trouw is terughoudend met het gebruik van Wikipedia. “We hebben voldoende specialisten die ons informatie verstrekken, dus we gebruiken het liever niet. Maar als iemand zelf melding maakt van nieuws, en diegene zet dat op Wikipedia, dan gebruiken we het wel als bron. Net zoals dat iemand iets op Facebook zet”, legt Martijn Roessing uit.