“Als je veel geld wilt verdienen, kun je beter hier niet komen studeren”, is iets wat je als journalistiekstudent waarschijnlijk vaak te horen krijgt. Je begint een opleiding, hebt dromen en ineens vertelt je leraar dat je het later moeilijk zult krijgen. Dit gebeurt vaak, te vaak. Benieuwd wat je dan wel goed kunt doen om succesvol te zijn en of je überhaupt wel goed wordt voorbereid? Frits van Exter, oud-student van Hogeschool Utrecht voor de Journalistiek, vertelt ons meer.

Wie is Frits van Exter?
Van Exter (61) zit niet stil, zo was deze journalist uit Amsterdam hoofdredacteur van Vrij Nederland en Trouw. Nu is hij sinds 1 september voorzitter van de Raad voor de Journalistiek.

Hoe is het als net afgestudeerde, om in een werkveld te komen als journalistiek?
Voor mij viel het allemaal mee door de stages die ik heb gevolgd en omdat ik met het freelancerschap begon. Ik had veel geluk door klein te beginnen bij Trouw. Ik moest toen geen lange belangrijke stukken schrijven maar juist korte berichtjes.

 

Een nogal verbrokkelde opleiding

Werd u wel goed voorbereid door uw studie?
Het is natuurlijk wel honderd jaar geleden voor mij, maar het was toen een nogal verbrokkelde opleiding. Wel had ik veel aan de praktische kant van de opleiding. Maar het meeste heb ik toch van het leven geleerd.

Wat had beter gekund?
Het is nu natuurlijk vast wel veranderd, maar ik denk dat het beter was om gerichter opgeleid te worden. Het is wel lastig, want wat moet je kunnen en weten?

Waarom heeft u toentertijd voor de studie journalistiek in Utrecht gekozen?
Het was toen de enige opleiding.

Vindt u achteraf gezien de opleiding nodig?
Niet per definitie. Je kunt beter een algemene studie kiezen of een gerichte cursus volgen, daar zou ik toen meer aan gehad hebben denk ik. Maar dat was toen.

Volgende week spreken wij een oud-student van een andere journalistieke opleiding. Lijkt je dat interessant? Dan tot volgende week!

Als je benieuwd bent naar de Hogeschool Utrecht voor de journalistiek, bekijk hier het promofilmpje: