De 10de editie van het International Journalism Festival in Perugia is inmiddels afgelopen. Een deel van de lezingen is online terug te kijken. De video’s bevatten waardevolle informatie en discussies over verschillende onderwerpen van datajournalistiek tot journalistiekonderwijs, robots en drones. Bovendien bieden de onderwerpen die op het festival aan bod komen een goed beeld van de richting waarin de journalistiek zich begeeft. Kijk mee wat IJF16 allemaal te bieden had.

 

#ThisIsACoup: how the EU destroyed the Tsipras government: Theopi Skarlatos en Paul Mason praten over het maken van een vierdelige documentaireserie over hoe de EU ‘De eerste radicaal linkse overheid in de moderne geschiedenis ten val bracht’.

Journalism in the post-web era: what we have lost, what we have gained and what it is becoming: Een gesprek met Hossein Derakhshan, een Iraanse journalist en prominent blogger. Hij schreef een essay getiteld The web we have to save en geeft hier zijn visie op de manier waarop het internet de journalistiek verandert.

Twitter turns ten: what’s next for the platform that redefined news?: Mark Little, vice-president of Media Europe & Africa bij Twitter vertelt over hoe media twitter het beste kunnen gebruiken om een onafhankelijk nieuwsplatform op te bouwen. Hoe kan Twitter helpen in de verschillende stappen van het journalistieke proces?

Speaking out: when reporting changes history: Sergio Cecchini (Médecins Sans Frontières), Richard Colebourn (BBC News) en Domenico Quirico (La Stampa) vertellen over de manier waarop oorlogsverslaggeving is veranderd.

Explanatory journalism: a discussion between Jay Carney and Mario Calabresi: Jay Carney, Senior Vice President of Corporate Affairs voor Amazon en voormalig White House Press Secretary vertelt over de betekenis van het begrip ‘Explanatory Journalism’ en de mogelijkheden ervan.

The terrible triangle: tyrants, terrorists and native reform in the Arab world: Iyad El-Baghdadi vertelt op basis van zijn boek Vicious Triangle over een aantal ontwikkeling in en ten opzichte van het Midden-Oosten.

“It’s not the human, even though it is enormous. It’s not the size of the crisis, even though it is enormous. It’s really how much worse it can get.”

Media freedom and the war on terror: the amazing shrinking space: Peter Greste, journalist voor de Engelstalige versie van Al Jazeera, over de manier waarop overheden de war on terror gebruiken om het werk van journalisten te beperken en over wat we daaraan kunnen doen.

Raqqa is Being Slaughtered Silently: the courage of reporting on life in Syria: de journalisten en activisten achter RIBSS vertellen over de campagne die ze vanuit de hoofdstad van Islamtische Staat voerden om de stilte die er heerste rondom de gruwelijkheden die zich daar afspeelden te verbreken.

Delen van sommige discussies zijn in het Italiaans.