Ze mochten filmen op het wietveld van El Chapo, maar een kijkje nemen in een heroïne lab was toch te gevaarlijk; de crew van Spuiten en Slikken zette een indrukwekkende aflevering neer over de drugsoorlog in Mexico. Maar hoe?

De eerste uitzending van het nieuwe seizoen Spuiten en Slikken op reis werd een veelbesproken item. In de aflevering van 4 april kwamen onder andere een corrupte politieagent die op een papaverveld werkt, een doodgeschoten tiener die in een greppel ligt en de wietvelden van El Chapo voorbij. Allemaal, gek genoeg voor ons als westerlingen, doodnormaal in Mexico.

Tim: ‘Ik stond naast een jongen van mijn leeftijd die met kapotgeschoten schedel als vuilnis in een greppel was gegooid. Ondertussen liep er een schoolmeisje voorbij voor wie dit dagelijkse kost was: het lijk was er één van de tienduizenden per jaar. Dit lijkt me duidend genoeg om aan te geven wat de drugsoorlog doet met de Mexicaanse samenleving.’

Contacten zoeken
“Zoals bij iedere uitzending begonnen we tijdens de voorbereidingen met het zoeken van contacten in Mexico”, vertelt Kim Smeekes, regisseur van het programma. “Onze fixer, een persoon die ter plekke contacten voor ons zoekt, was Jan-Albert Hootsen.” Jan-Albert werkt onder andere voor De Groene Amsterdammer, RTL Nieuws en BNN en houdt zich bezig met de drugsoorlog in Mexico. Ooit interviewde hij de moeder van El Chapo.

 

Eenmaal in Mexico was het volgens Smeekes soms lastig om te bepalen wat ze met hun bronnen wilden doen. Het duurde soms wel een paar dagen voordat het team in contact raakte met iemand. “Dankzij Jan-Albert kwamen we in contact met een kartellid van El Chapo. Toen we met hem in het wietveld stonden moesten we echt luisteren naar wat de aanhanger zei, maar we wilden ook ons eigen ding doen”, vertelt ze.

De kijker besparen
“Terwijl we aan het filmen waren op het wietveld, werd de aanhanger ineens erg zenuwachtig, want er liepen overal andere aanhangers tussen de bosjes om het veld heen die alles in de gaten hielden”, gaat Kim verder. “Toen er opeens een man met een pistool uit de bosjes kwam was het wel even schrikken. Want, wow, dat pistool…. Er werd verzocht om de camera’s te stoppen en er werd met Tim besproken wat er gedaan moest worden.” De camera’s, de grote camera maar ook een kleine camera die Kim bij zich droeg, bleven echter draaien.

“Alle beelden die we hebben gemaakt, hebben we gebruikt. Behalve de meest gruwelijk beelden. Die hebben we er uit gelaten om de kijker te sparen”, aldus Kim. In de laatste minuten van de uitzending is te zien hoe Tim Hofman vol afschuw moet kijken naar een vermoorde jongen die in de greppel was gevonden: een slachtoffer van de drugsoorlog. Er waren nog close-up shots gemaakt van de verwondingen aan het schedel van de jongen. Deze beelden vond Smeekes uiteindelijk ‘too much’ om uit te zenden.

Veiligheid
Om de politieagent op het papaverveld te beschermen, pleitte de regisseur ervoor dat hij zich zou vermommen. “Hij vond het niet zo’n probleem om herkenbaar in beeld te komen, omdat het zo normaal was om als politieagent zulke dingen te doen”, legt ze uit. “Uiteindelijk had hij iets anders aangedaan, maar hij was nog steeds redelijk herkenbaar.” De handlanger van El Chapo was zelf wijs genoeg om zich te vermommen: hij trok een bivakmuts over zijn hoofd.

Nadat de crew van Spuiten en Slikken toegang had gekregen tot het papaverveld én het wietveld van de grootste drugsbaas van de wereld, wilden ze eigenlijk nog naar een heroïne lab. Dat is echter niet gelukt. “Jan-Albert kent iemand die zo’n lab wist te vinden, maar dat zou té gevaarlijk zijn”, beaamt Kim. “Zodra je daar met een camera naar binnen loopt is het klaar met je.”

Hoewel de veiligheid niet in iedere situatie gegarandeerd is, had het team geen beveiliging meegenomen. “De camera schrikt al genoeg af en we waren al met een vrij grote groep”, legt Kim uit. “Ter plekke moet je handelen naar de situatie. Achteraf is het pas tijd om te beseffen wat er is gebeurd.”