Sociale media ontwikkelen zich snel en Nederlanders besteden gemiddeld vierenhalf uur op het internet, waarvan meer dan de helft uit sociale media bestaat. Toch zijn er een aantal grote netwerken die in Nederland niet bekend zijn. Die netwerken komen voornamelijk uit China, waar de overheid censuur op legt. In Nederland ligt geen censuur op sociale media, maar ook hier mag niet alles gezegd worden online.

Nederland lijkt een land waar vrijheid van meningsuiting centraal staat, maar bij de Bredase yogaleraar Ivar Mol stond de politie aan zijn deur vanwege een tweet. Mol tweette op de dag van de aanslagen in Brussel over moslimkinderen die in de klas applaudisseerden naar aanleiding van de aanslagen. Hij constateerde dat door naar de radio te luisteren. Ook hoorde hij deze verhalen van vrienden die leraar zijn van kinderen die applaudisseerden.

ivarmol

Tweet
“Ik wist helemaal niet dat mijn tweet voor ophef zorgde. Ik was namelijk aan het werk, maar een kwartier na de tweet stond de politie met drie man sterk aan mijn deur,” vertelt Mol “ik moest verklaren waarom ik dat heb getweet”. Wat de reden was van de politie is nog steeds onbekend. De agenten zeiden dat ze uit opdracht van de burgemeester handelden, terwijl ze dat later weer ontkenden. Een vaag verhaal volgens Mol.

Door een tweet stond de politie voor de deur, terwijl er geen censuur ligt op sociale media in Nederland. “Ik ga mijn tweetgedrag niet veranderen. Anderen zien het misschien wel als een waarschuwing;  zij denken nu twee keer na voordat ze iets online zetten”, zei Mol, “volgens de politieagenten is het ook niet verboden. Daarom vond ik het zo vreemd.”

Sociale netwerken
Ondanks dat niet altijd alles gezegd mag worden op sociale media, maken wereldwijd ruim twee miljard mensen er gebruik van. Ongeveer drie miljard mensen hebben toegang tot internet – van de zeven miljard. Twintig procent van de wereldbevolking heeft Facebook, wat het meest populaire sociale medium is. Onder jongeren in Nederland zijn vooral Facebook, Instagram en Snapchat populair volgens het CBS.

In Nederland zijn Twitter en Facebook de meest gebruikte netwerken. Ruim vier miljoen Nederlanders bezoeken maandelijks Twitter; wereldwijd doen mensen dat 241 miljoen keer. Facebook is het grootste sociale netwerk met 1,23 miljard actieve gebruikers, wat ook in Nederland het grootste medium is. Twitter staat daarentegen op de zesde plek wereldwijd, wat mede komt door de voor Nederlanders onbekende netwerken.

Zoals in bovenstaande grafiek te zien is, staat een aantal netwerken in de top tien die Nederlanders niet gebruiken. Deze netwerken zijn vooral populair in China en de Chinese overheid censureert deze media. Daar is het verboden om negatieve invloed te verspreiden via internet. Vanaf 2020 wordt het sociale krediet verplicht gesteld in China, wat op dit moment nog optioneel is.  Hierin kent de overheid een score voor het gedrag van burgers in. Wie slecht scoort kan worden uitgesloten van bepaalde banen, huisvesting of kredietverlening.

VKontakte
VKontakte is een uitzondering, dat is een platform dat voornamelijk in Rusland populair is. Het platform lijkt een beetje op Facebook en inloggen via Facebook is mogelijk. Als iemand zich aanmeldt via Facebook, krijgt de gebruiker automatisch dezelfde profielfoto. Daarnaast is het mogelijk om vriendschapsverzoeken te sturen en mensen te volgen.

Het grote verschil met Facebook is de functie van het downloaden en uitwisselen van muziek en films. Het medium is in 2006 gelanceerd als kloon van Facebook. De gebruikers van het medium zijn relatief jong (16-29). De reden dat VKontakte populairder is dan Facebook, komt door de kritieken die Russen hebben op Facebook: steeds hogere zichtbaarheid van reclame, veranderende privacyregels en onduidelijkheden over het filteren van de tijdlijn.

In Rusland is geen officiële censuur vanuit de overheid. Poetin heeft daarentegen een leger van amateurhackers dat wordt ingezet tegen media. Tijdens verkiezingen worden online media platgelegd met DoS-aanvallen.

vkontakte

Sina Weibo
Een ander sociaal medium dat in Nederland niet tot nauwelijks wordt gebruikt is Sina Weibo, dat wereldwijd 157 miljoen leden heeft. Sina Weibo is een partner van Twitter en werkt ongeveer hetzelfde. Het bestaat alleen uit Chinese tekens, wat een reden kan zijn dat mensen uit andere landen het niet gebruiken. Wel is het mogelijk om een Twitteraccount aan Sina Weibo te koppelen, wat de enige optie is om in het Chinees te tweeten. Bovendien kunnen Chinezen sinds 2009 niet meer op Twitter, vanwege een blokkade van de Chineze overheid. Sina Weibo wordt heftig gecensureerd.

5812041415_8c25b20d9f_b

 

Qzone
Qzone is het op een na grootste sociale medium ter wereld met 629 miljoen gebruikers. Ook dit medium werkt alleen met Chinese tekens, waardoor het in andere landen niet populair is. Het netwerk bestaat sinds 2005 en gebruikers kunnen zelf hun pagina vormgeven. Verder is de mogelijkheid om muziek te luisteren en een dagboek bij te houden.

qzone

 

Bronnen:
https://www.marketingfacts.nl/statistieken/detail/sociale-media-in-nederland-wereldwijd
http://www.dutchcowboys.nl/socialmedia/de-tien-grootste-sociale-netwerken-ter-wereld
http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/D8DEC2E6-0208-4A5C-B6C6-3D31584E9AAF/0/2015EP26jongerenoversocialemedia.pdf
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bedrijven/publicaties/artikelen/archief/2015/gebruik-sociale-netwerken-sterk-toegenomen.htm