Mobiele Journalistiek (MoJo), is booming. Niet met een cameraploeg op pad, maar met je eigen telefoon reportages maken. In Nederland is het nog geen grote hype, maar in Ierland al wel. Daar wordt op 29 april de MojoCon georganiseerd. Hier komen journalisten van over heel de wereld spreken over MoJo. Mediaredactie sprak met MojoCon-spreker Wytse Vellinga. Hij is een van de Nederlandse pioniers op gebied van mobiele journalistiek. 

Waarom MoJo?
Als ik Vellinga vraag wat het nut is van MoJo, begint hij te lachen. “Een brede vraag met een nog breder antwoord. Je mobiele telefoon heb je altijd bij je in je broekzak. Als er een brand is, kun je je telefoon pakken en meteen aan het werk. Het is lichter in gewicht en het is niet zo’n gedoe als CamJo (camera-journalist). Daarnaast is het mogelijk om direct live te gaan op televisie. Bij correspondenten van grote nieuwszenders zie je het ook regelmatig gebeuren.”

Voor- en nadelen
Een klein mobieltje, een klein statiefje en een klein microfoontje. Daar sta je dan op een persconferentie of evenement tussen grote cameraploegen. Toch doet een telefoon niet onder voor de grote jongens, vertelt Vellinga. “Medejournalisten doen er wel eens lacherig over. Maar ze komen er vanzelf wel achter hoe goed het werkt als ze het op televisie terugzien. Je kan alles met je mobiele telefoon. Ik vind het ondertussen bijna gek om met een cameraman op pad te gaan.”

Welke smartphone je hebt, maakt niet uit. Volgens Vellinga is de iPhone het beste qua apps, omdat je er goed op kan editen met bijvoorbeeld de app ‘Avid’. Een Android gaat weer langer mee qua batterij.

Een ander voordeel is dat het veel persoonlijker is met een mobiele telefoon dan met een camera. “De techniek zit je minder in de weg, je komt minder intimiderend over met een mobiele telefoon. Je komt letterlijk dichter bij je onderwerp.”

De nadelen? Die zijn er niet veel. “Je kan niet goed inzoomen met een telefoon, daarom zeg ik altijd: zoomen doe je met je voeten. Daarom is bijvoorbeeld het filmen van een voetbalwedstrijd makkelijker met een camera. Ook is het lastig om in de schemering te filmen.

Wat altijd vooraan blijft staan volgens Vellinga, is dat het materiaal minder belangrijk is dan wie het filmt. “Als jij een goed verhaal kan maken, kan je dat prima met een telefoon doen. Als jij geen goed verhaal kan maken, kun je dat met een camera ook niet.”

Tips & Tricks
Er zijn een paar tips die je goed op weg kunnen helpen als je een MoJo wilt worden. Zo moet je veel experimenteren. “Durf die gekke shots te maken. Durf creatief te zijn. Kruip onder een tafel, kruip in een buis. Haal de gekste capriolen uit. Met een telefoon kun je bijna overal bij”, vertelt Vellinga.

“Wat je echt moet hebben is een statief. Ik gebruik zelf een fotostatief. Zo kun je steady beeld maken. Als je op locatie al nadenkt over je beelden, kun je veel sneller werken. Door op je telefoon te editen ben je uiteindelijk nog sneller klaar dan wanneer je een camera hebt en beelden moet inladen op een computer”, vervolgt hij.

Met deze informatie kan de Mediaredactie zeker wat. Maar het moet natuurlijk ook in praktijk gebracht worden. Daarom spraken we af met Geertje Algera. Ze werkt fulltime als MoJo bij KRO-NCRV en spreekt ook op de MojoCon in Ierland. We maakten een korte reportage van haar, natuurlijk mét een mobiele telefoon.