Met veel bombarie werd het vorig jaar aangekondigd. Meester Frank Visser, al jaren hét gezicht van het NPO1 programma De Rijdende Rechter, verruilde die zender voor SBS en zou daar zijn eigen programma beginnen: Mr. Frank Visser Doet Uitspraak. De NPO wist al snel kantonrechter (en mede-bedenker van Fokke en Sukke) Meester John Reid (foto) binnen te halen als nieuwe Rijdende Rechter, en zo zijn beide programma’s dit jaar aan een frisse start begonnen. Op papier lijken de formules van beide programma’s identiek, maar hebben we hier echt te maken met twee vrijwel dezelfde programma’s op verschillende zenders? Om daar achter te komen neemt de Mediaredactie de recentste aflevering van beide programma’s onder de loep.

In de meest recente aflevering van De Rijdende Rechter trok John Reid naar Zuidhorn om te onderzoeken of de heer Rispens zijn leegstaande winkelpanden mag ombouwen tot appartementen en lichtkoepels op het gezamenlijke dak van het pand mag plaatsen. Dit zou een vrij simpele zaak moeten zijn, maar Rispens betaalt niet mee aan dit gezamenlijke dak, dus de hele buurt verzet zich hier tegen. De zaak die Frank Visser behandelde was van een hele andere orde. Rasechte Rotterdammers Dick en Christa hebben last van de shoarmatent van hun onderburen. De stank is niet te harden en Christa is bang dat de ‘enge’ eigenaars haar katten wat aan zullen doen.


Veel medelijden

John Reid verschijnt na een korte introductie van de beide partijen meteen op de ‘plaats delict’ en pluist samen met wat experts alle facetten van het probleem uit. Frank Visser doet eigenlijk hetzelfde, alleen duurt het in zijn programma wat langer voordat hij daaraan kan beginnen. Eerst worden beide partijen namelijk geïnterviewd door presentator Victor Brands.

Hij overlaadt Christa en Dick al met zo veel medelijden dat het lijkt alsof hij nu al partij gekozen heeft. Zo heeft Christa een honkbalknuppel in de hoek staan ‘voor het geval dat’, de muziek zwelt dramatisch op, waarna een close-up op Brands zijn geschokte gezicht volgt. Maar wat blijkt, als hij de eigenaars van de shoarmatent interviewt, krijgen zij net zoveel medelijden toebedeeld en kijkt Brands nog steeds alsof iemand net zijn puppy heeft overreden.

Als Frank Visser dan eindelijk bij de beide partijen is aanbeland, voelt het weer gewoon alsof je naar een aflevering van De Rijdende Rechter zit te kijken, maar dan met iets asocialere eisers en beklaagden. Hierna is het tijd voor de hoorzitting. Waar John Reid deze steevast in een rustig restaurant of buurthuis laat plaatsvinden, kiest Frank Visser voor een Rotterdamse kroeg.

De uitspraak

Bij John Reid roept er ook wel eens een buurtbewoner wat dwars door de hoorzitting, maar daar wordt dan niet zo veel aandacht aan gegeven. De hoorzitting van Frank Visser focust echter continu op een neef van Christa, die overal commentaar op geeft en halverwege de hoorzitting woest weg gaat omdat hij vindt dat er te veel commentaar wordt gegeven. Dan is het tijd voor de uitspraak. John Reid verruilt hiervoor de locatie van de hoorzitting altijd voor een nóg rustigere hal, Frank Visser blijft lekker in de kroeg zitten.

Al met al is het duidelijk: Mr. Frank Visser Doet Uitspraak is niks meer en niks minder dan De Rijdende Rechter in een SBS-jasje. Dus meer drama, meer gescheld en meer reclames. Wie aan al dat drama geen behoefte heeft, kan gewoon terecht bij de keurig uitgevochten burenruzies waar John Reid zich mee bezighoudt. Voorlopig lijkt hij het beste in de markt te liggen, zijn programma trok deze week 1,19 miljoen kijkers, zulke cijfers bereikte het ook toen Frank Visser nog de rijdende rechter was. Diens nieuwe programma moet het voorlopig doen met 762 duizend kijkers.