Het Champions League seizoen nadert zijn climax. Inmiddels zijn we toe aan de halve finales in de voetbaljaargang waarin SBS het stokje overnam van de NOS. Tijd om alvast terug te kijken naar het eerste jaar van SBS. Op sociale media is er heel wat kritiek en er zijn heel wat dingen die ook mij niet bevallen. Maar los daarvan… Ik wil gewoon weer terug naar die vertrouwde NOS.

Door Aron van Peer

Het grootste verschil met de NOS, of in ieder geval het verschil dat mij het meest dwars zit, is het commerciële aspect. Bij de NOS was er geen poespas. Een studio, een tafel, een presentator en twee analisten. Niks meer aan doen zou ik zeggen. Maar sinds SBS de uitzendrechten voor het grootste clubtoernooi van Europa in handen heeft, is dat niet meer goed genoeg. Blijkbaar moet er opeens publiek in het decor. Wat het toevoegt? Niets, volgens mij.

De volgende vraag die je kunt stellen is waarom er eigenlijk analisten aan tafel zitten? Analisten kunnen echt wel iets toevoegen, daar niet van. Maar als je ze nou eens iets laat zeggen, heb je er ook iets aan. Nu is het zo dat de twee analisten allebei één zinnetje mogen zeggen over de wedstrijd in de rust en na het duel. Volgens mij kun je dan niet echt een goede analyse geven van een wedstrijd. Maar ja, reclames zijn blijkbaar belangrijker. Of beter gezegd: de inkomsten van reclames zijn blijkbaar belangrijker. Dat er dan in de nabeschouwing wel meer tijd voor de analisten is, doet er wat mij betreft niet meer toe. Ik ben dan al afgehaakt.

Toch valt er nog wel iets positiefs te melden over de SBS. De commentatoren zijn namelijk beter. Niet dat dit heel moeilijk was, want bij de NOS vond ik dat altijd al geen sterk punt. Buiten het feit dat ik erg gecharmeerd ben van Leo Oldenburger, vind ik het gewoon een betere match dan voorheen. Ik hoor de commentatoren van de NOS liever bij de samenvattingen van de Eredivisie. Misschien is het alleen omdat ik dat gewend ben van elke zondagavond Studio Sport, maar qua commentaar heb ik op het moment niets te klagen.

Gaan we dan positief afsluiten? Nee. Want hoe goed SBS ook zijn best doet, ik kan er niet aan wennen. Het commentaar is dan beter, maar aan de andere kant krijg je Wytse van der Groot er bij. Dat is dan weer een minder groot succes. Van der Groot, die tussen de bedrijven door af en toe iets mag vertellen, komt op mij over alsof de productie heeft gezegd ‘doe maar lekker luchtig en probeer grappig te zijn’. Ik weet niet of dat de bedoeling is, maar die indruk wekt het bij mij. En het lukt totaal niet. Dat is geen diskwalificatie naar Van Der Groot zelf overigens. Want toen hij bij Tour Du Jour op televisie was, vond ik hem hilarisch. Maar in dit geval slaat het gewoon niet aan.

Misschien ben ik te kritisch en te negatief over SBS. Maar de veranderingen met de nieuwe studio, de hoeveelheid reclame en de mislukte toevoeging van Wytse van der Groot maken het er niet makkelijker op om positief te zijn. Ben ik bevooroordeeld? Ja, misschien wel. Maar ik wil gewoon weer terug naar de simpele studio, naar Tom Egbers en naar Jack van Gelder. Ook al werkt de laatstgenoemde er niet meer, ik mis de NOS.