Al meer dan drie jaar maakt Ewen MacAskill verhalen over de onthullingen van Snowden. De veteraan in de onderzoeksjournalistiek baalt ervan dat het publiek niet achter de boodschap van de verhalen is gaan staan: “Het is voor onze democratie zó belangrijk om dit over te brengen. Dat is vooralsnog niet gelukt.”

Sinds de onthullingen over de NSA is er een hoop veranderd voor journalisten. Bewustwording over het belang van encryptie en beveiliging groeit. Dat was ook duidelijk te zien op het Internationaal Journalistiek Festival in Perugia. Een groot deel van het programma ging over de vraag: hoe kunnen we bronnen én onszelf beschermen?

Iedereen kan het leren

Als journalist ben je het verplicht om je bronnen te beschermen. Daarom vind MacAskill dat iedere journalist over encryptie moet leren. “Dat is wel het minste wat we kunnen doen, als iemand – op het allerminst – zijn baan kan verliezen, omdat hij op jou afstapt.”

Maar is dat dan allemaal niet heel erg ingewikkeld? Op de redactie van The Guardian werd naar de oude en non-techie MacAskill gewezen en gezegd: “Als hij het kan leren, kun jij het ook!”