Journalist, dichter, presentator; Wim Brands was het allemaal. Vorige week overleed hij op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ernstige depressie. Veel te jong koos de maker van onder andere het tv-programma ‘Boeken’ en de dichtbundels ‘Zwemmen in de nacht’ en ‘’s Middags zwem ik in de Noordzee’ ervoor om uit het leven te stappen. Nederland reageerde geschokt op dit nieuws. Zo kopt Tzum “Literaire wereld in schok na zelfmoord Wim Brands” en luidt de kop van NRC “We kunnen Wim Brands niet missen”.

Wim Brands werd op 29 maart 1959 geboren in Brummen in de provincie Gelderland, waar hij opgroeide in een huis zonder boeken. Op zijn veertiende begon hij wel vier tot vijf boeken per week te lezen, vertelde hij in een interview met Literatuurplein. “Lezen heeft mij van meet af aan de mogelijkheid geboden om te verdwijnen in andere werelden en lezen heeft voor mij nog steeds die functie”. Het ontdekken van lezen ging voor Wim Brands gepaard met het ontdekken en schrijven van poëzie.

Carrière
Op 19-jarige leeftijd maakte Brands in 1978 zijn debuut als dichter in het Hollands Maandblad. Zijn eerste gedichtenbundel ‘Inslag’ werd in 1985 gepubliceerd. Na deze gedichtenbundel volgden er meer. Brands schreef onder andere ‘Zwemmen in de nacht’(1995), ‘De schoenen van de buurman’ (1999) en ‘Ruimtevaart’ (2005). Zijn laatste bundel ‘’s Middags zwem ik in de Noordzee’ werd in 2014 gepubliceerd. Een belangrijk thema in Wim Brands’ poëzie was de dood.

Maar Brands was meer dan alleen een dichter. Hij begon zijn journalistieke carrière eveneens op een leeftijd van negentien jaar, toen hij aan de slag ging bij het Leidsch Dagblad. In 1987 begon Brands zijn carrière bij de VPRO, waar hij bedenker en maker van het literaire radioprogramma ‘De Avonden’ was. Een cultureel programma waarin livemuziek werd gespeeld en schrijvers voorlazen uit eigen werk. Daarnaast presenteerde hij ook ‘Brands met boeken’ op Radio 1 dat gebaseerd was op het gelijksoortige televisieprogramma ‘Boeken’ dat tot 20 maart 2016 te zien was. Slechts enkele weken daarna maakte Wim Brands een einde aan zijn leven. Karen de Bok, hoofdredacteur VPRO Televisie, noemt Wim Brands de man van hét literatuurprogramma op de Nederlandse televisie.

Nederland leeft mee
De media heeft veel aandacht geschonken aan de dood van de man die zo een grote invloed heeft gehad op het Nederlandse medialandschap. De impact van het overlijden van de dichter, journalist en programmamaker bleek niet alleen uit de berichten die werden gepubliceerd door kranten en websites, maar ook op Twitter werd er veel gesproken over het, voor velen, plotselinge einde van Wim Brands.