PGP, TOR en Tails. Als je dit bekend in de oren klinkt, weet je al meer van encryptie af dan een angstaanjagend grote groep journalisten. Maar maak je er ook regelmatig gebruik van in de communicatie met je bronnen? In een wereld waar whistleblowers en leaks aan de basis van veel grote nieuwsverhalen liggen, lijkt het kennisniveau van encryptie onder journalisten droevig laag.

door: Jacco Eikenaar

Sinds de Snowden leaks zijn er meer en meer insiders die gevoelige informatie lekken om corruptie en onrecht te bestrijden. Dat kunnen wij als journalisten en als burgers alleen maar aanmoedigen. En hun informatie met open armen ontvangen. Kennis over de veiligheid rond het sturen en ontvangen van gevoelige informatie is echter nog niet wijdverbreid in het journalstieke wereldje. Sarah Harrison van Wikileaks vertelde in een discussie op het International Journalism Festival 2016 dat ze nog regelmatig de vraag van journalisten krijgt of ze niet even wat over de telefoon wil vertellen.

Harrison van Wikileaks krijgt nog regelmatig de vraag van journalisten of ze niet even wat over de telefoon wil vertellen

Eigenwijs gedrag

In die discussie kwam naar voren dat journalisten te eigenwijs zijn. Ze weigeren aan de techniek rond encryptie te beginnen. Dat ze niet snappen dat je niet even iets over de telefoon bespreekt als je bij Wikileaks werkt, spreekt boekdelen. Het mag echter geen excuus zijn om je als journalist niet te verdiepen in encryptie, omdat het geavanceerde technologie is. Als je met een lokale boer spreekt, zal de NSA wellicht niet meeluisteren. Maar wanneer je bron zich oncomfortabel voelt, omdat hij of zij bang is voor vervolging, dan moet je veiligheid kunnen bieden.

Sarah Harrison van Wikileaks in een discussie op het International Journalism Festival 2016
Sarah Harrison van Wikileaks in een discussie op het International Journalism Festival 2016

Te gevaarlijk

Als er in de toekomst een tweede lek van het niveau Snowden zou komen, is het maar de vraag of het eenzelfde impact zou hebben als dat van Snowden. De surveillancebedrijven zitten er nu boven op. Deze ‘vijand’ is beter voorbereid, agressiever en machtiger. En mochten leaks er al door komen, dan kunnen bronnen terugdeinzen als ze merken dat ze te maken hebben met een onwetende journalist. Het is simpelweg te gevaarlijk.

Anoniem op het web

Wij journalisten moeten dus veranderen. Je hoeft geen cybersecurity whizzkid te worden, basiskennis van encryptie is een goed startpunt. Elke journalist zou een beveiligde communicatielijn moeten kunnen opzetten en anoniem blijven op het web.

Kortom, als er een bron naar je toe komt die onder de radar wil blijven, moet je weten hoe je dat doet. Over de telefoon naar wat tips vragen over encryptie, is dan echt not done. We moeten onszelf en onze bronnen beschermen, anders verliezen we de strijd voor onze persvrijheid.

Het platform Tactical Tech biedt online een aantal toolkits en guides aan op het gebied van digital security.

Image Credits: Jacco Eikenaar.