Een app voor kinderen van nul tot zes jaar. Wat moet je jezelf daarbij voorstellen? Een beer, muziekdeuntjes en verschillende puzzels. De app Bollo won afgelopen donderdag de Media Ukkie Award: beste app voor peuters en kleuters van 0 tot 6 jaar.

De winnaar van de Media Ukkie Award, Bollo, is misschien wel de toekomst voor apPastedGraphic-3ps. IJsfontein heeft in samenwerking met Landal GreenParks de app gecreëerd. IJsfontein is een bedrijf dat spellen ontwerpt en ontwikkelt waarmee je spelenderwijs leert. “Met Beer Bollo, mascotte van Landal GreenParks, kunnen de kleuters en peuters spellen spelen in een bos, op een strand en in de besneeuwde bergen”, vertelt Lotte Vergouwen die het project vanuit IJsfontein leidde. “Ukkies (zo wordt de doelgroep genoemd) spelen en ontdekken in een interactieve omgeving nieuwe dingen als muziek en puzzels.”

Reclame
“We wilden geen reclame van Landal GreenParks in de app omdat het specifiek gericht is op jonge kinderen”, aldus Vergouwen. Dat is één van de pluspunten volgens de jury. De juryleden zijn erg gecharmeerd van de kunde van de appontwikkelaars. In de verschillende werelden is voor de Ukkies veel te ontdekken. Een kritiekpuntje was dat in de werelden steeds dezelfde soort spelletjes gespeeld kunnen worden.

MediaUkkieDagen
We weten allemaal dat de kinderen die nu geboren worden en opgroeien in een mediatijd gaan leven. Dit kan later vele gevolgen hebben. Tegenwoordig zitten kinderen aan hun smartphone gekluisterd. Voor ouders is dit al lastig. Daarom is er een speciale week ingelast om ouders voort te bereiden op de nieuwe mediawereld: De MediaUkkieDagen.

Omdat smartphones helemaal de toekomst gaan worden, komen er meer en meer apps voor kinderen. Denk aan spellen waarmee kinderen op een nieuwe en leuke manier Nederlands leren of apps die uitleggen hoe je het beste je eigen moestuin kunt aanleggen. Maar om voor kinderen onder de zeven jaar een app te ontwikkelen kan soms best lastig zijn. Natuurlijk heeft Dora bijvoorbeeld een app, maar er is nog een zoektocht naar dé perfecte app waar peuters en kleuters plezier aan beleven.

PastedGraphic-4De nieuwe generatie
Kinderen leren educatief niets met de app. Ze leren wel van alles alleen was dat niet het primaire doel van de app. “Het doel was dat we samen iets heel moois en leuks wilden maken voor kinderen”, zegt Vergouwen. “Hun fantasie wordt geprikkeld, ze spelen een memory spel en dat is goed voor de cognitieve ontwikkeling en maken muziek. Tevens leren ze om met een iPad of een smartphone om te gaan.” Dat is toch wel de toekomst, de nieuwe technologische generatie.