De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft al vijf jaar op rij niet kunnen voldoen aan de gemaakte afspraken met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het aantal vrouwen op tv. Dit terwijl in België de streefcijfers afgelopen jaar ruim is gehaald. Hoe kan het dat Nederland dit nog steeds niet lukt en ons buurland wel?

In 2010 was 37,6 procent van de personen in tv-programma’s van de NPO vrouw. In de afspraken met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stond dat dit percentage in vijf jaar moest toenemen. In 2015 was het aantal vrouwen op tv echter 35,4 procent, wat betekent dat het aantal vrouwen op tv is afgenomen en het doel niet is gehaald.

“Als we het aandeel vrouwen in de samenleving vergelijken met het aandeel vrouwen in programma’s van de publieke omroep, dan hebben we zeker nog stappen te zetten”, aldus een woordvoerder van de NPO. “Wij hanteren daarbij echter géén vrouwenquotum. Dat werkt ons inziens niet. Afspiegeling moet vanzelfsprekend worden. Maar omdat het nog niet vanzelfsprekend is, gaan wij er wel op sturen.”

Shula Rijxman, bestuurslid van de NPO, over het aantal vrouwen op tv bij De Wereld Draait Door

België
In tegenstelling tot Nederland zijn er in België steeds meer vrouwen te zien. Met name op de tv-zenders van de Vlaamse publieke omroep (VRT).  “De VRT had zichzelf een doel gesteld om minstens 33 procent vrouwen te laten zien op tv en met een percentage van 38 procent is dit doel ruim gehaald”, aldus Geertje de Ceuleneer, diversiteitscoördinator van de VRT.

Een goed evenwicht van man en vrouw vinden ze erg belangrijk bij de VRT. “Bij elk programma wordt gekeken naar een juiste verhouding. Zowel bij interviewgasten, kandidaten van shows als politici en presentatoren van een programma”, vertelt De Ceuleneer. In 2020 wil de VRT dat het percentage vrouwen op de 40 procent ligt.

Onderzoek
In juli 2015 kwam NRC met een eigen onderzoek waaruit bleek dat in de dagelijkse talkshows vrouwen zwaar in de minderheid zijn. Vorig televisieseizoen was daar gemiddeld driekwart van de gasten man. De Wereld Draait Door had de meeste mannen aan tafel als gast, namelijk 82 procent. Bij Jinek was 73 procent van de gasten mannelijk en bij Pauw 72 procent.

Gwen van Poorten werkt sinds 2014 bij BNN. Ze presenteert daar het programma de Social Club en is verslaggever voor Spuiten en Slikken.

De NPO meldt echter dat ze wel degelijk nadenken over de gasten die ze uitnodigen bij shows. “Bij de bespreking en toetsing van programmavoorstellen door omroepen en externe producenten proberen wij hier extra kritisch op te zijn, aldus de woordvoerder.“ We roepen omroepen en producenten op om verder te kijken dan ze misschien gewend zijn, iets meer moeite te doen om de juiste gast of presentator te vinden, van de gebaande paden durven af te gaan.”

Of de NPO dit jaar wel meer vrouwen op de tv zal uitzenden is nog maar de vraag. Als het aan de publieke omroep ligt moet dit haalbaar zijn. “Wij streven ernaar een afspiegeling te zijn van de samenleving, omdat we herkenbaar en relevant willen zijn voor iedereen”, aldus de woordvoerder.