Journalisten hebben steeds meer moeite om voortdurend actuele kennis paraat te hebben over het vak omdat het altijd in beweging is. Met online lessen, of MOOCs, kunnen journalisten gratis vanaf de bank journalistiek onderwijs volgen.

Door: Bram Steijns

Massive Open Online Courses (MOOCs) zijn webinars over uiteenlopende onderwerpen, gegeven door experts van over de hele wereld. De online lessen zijn voor iedereen toegankelijk en kosten vaak niets. Daarnaast is er de mogelijkheid om via een webcam vragen te stellen aan de experts en te discussiëren met deelnemers aan de online lessen.

De Duitse journalisten David Röthler en Marcus Jordan hebben samen een MOOCs-netwerk opgericht specifiek voor journalistieke lezingen, de Torial Academy. Op het International Journalism Festival in Perugia geven ze een korte lezing over de website en waarom het zo belangrijk is dat er MOOCs over journalistiek beschikbaar komen.

Je vak bijhouden
“Vervolgeducatie is cruciaal voor journalisten op dit moment”, zegt Marcus Jordan. “Wij als journalisten spelen een spel waarvan de regels voortdurend veranderen.” Röthler en Jordan vinden dat vervolgeducatie over technologische ontwikkelingen  en veranderingen in het vak voldoende beschikbaar moet zijn voor journalisten, zodat ze zelf niet op zoek hoeven te gaan naar manieren om hun kennis uit te breiden. “Het uitvoeren van journalistiek zelf is al veeleisend genoeg.”

De webinars van de Torial Academy gaan voornamelijk over zeer actuele onderwerpen in de journalistiek. Zo kunnen journalisten sinds een aantal maanden een serie lessen volgen in Periscope en Live Streaming, en staat er een les online over de globale vluchtelingencrisis.

Hannah Scarbrough, docent in burgerjournalistiek op de journalistieke faculteit van Universiteit van Cardiff, luistert mee in het publiek. In het Verenigd Koninkrijk startte zij vorig jaar een MOOCs-programma met online lessen over onderwerpen als social media, burgerjournalistiek en mediawetgeving. “We merkten dat er niet alleen belangstelling is voor de lessen in het Verenigd Koninkrijk, maar dat de MOOCs ook bekeken werden door mensen uit ontwikkelingslanden, waar onderwijs moeilijker bereikbaar is.”

MOOCs tot in ontwikkelingslanden
Voor journalisten is het zelfs mogelijk om, na een aantal lessen en een toets, een certificaat te krijgen waarmee ze kunnen bewijzen dat ze aanvullende kennis hebben over bepaalde onderwerpen. Bij het MOOCs-programma van de Universiteit van Cardiff kun je voor een bedrag van 32 pond zo’n certificaat behalen. De Torial  Academy werkt met badges, die je verdient na het volgen van een serie webinars. De badge kun je vervolgens insluiten op je eigen website en linkt door naar de Torial Academy.