Ouders hebben vaak niet door dat zij het verkeerde voorbeeld geven aan kinderen. Zij maken, net als kinderen tegenwoordig, veel gebruik van social media. Bijna dertig procent van de ouders ervaart de tijd die kinderen op social media besteden echter als een probleem. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws, uitgevoerd door DVJ Insights.

Veel ouders weten niet wat hun kinderen allemaal uitspoken op social media. Uit het onderzoek blijkt dat maar 26 procent van de ouders van kinderen tussen de 13 en 15 jaar wél weet wat hun kinderen op social media doen. Zijn de kinderen twee jaar ouder, dan weet nog maar veertien procent van de ouders dat. Het gebruik door kinderen is volgens Kinderpsycholoog Ilona Lammertink heel onschuldig. Ze houden contact met hun vrienden en familie, leren nieuwe mensen kennen en delen foto’s. Het is een bron van vermaak en communicatie. Net als vroeger, maar nu is het schoolplein omgeruild voor een computer of een smartphone.

Naamloos
Klik op de foto voor de cijfers

Ouders hebben het sociale mediagebruik van hun kinderen zelf in de hand vindt Lammertink. “Als ouder moet je aangeven aan je kind dat je wilt controleren wat ze op het internet doen en met wie ze contact hebben. Zo ontstaat er een vertrouwensband. Maak desnoods duidelijk dat je je kind alleen maar wil beschermen. Het moet eigenlijk gewoon in het opvoedingsproces zitten. Maar begin hier wel op tijd mee. Het heeft geen zin om er ineens met je neus bovenop te zitten als je kind inmiddels in de tienerfase zit. De vertrouwensband die zo hard nodig is, zal dan niet meer gecreëerd worden. Het kind moet van jongs af aan gewend zijn aan het feit dat zijn ouders weten en controleren wat hij online doet.”

Daarnaast moeten ouders ook naar hun eigen gedrag kijken. Ze doen eigenlijk hetzelfde. Net als hun kinderen zitten ze uren naar een beeldscherm te staren. Niet slim vindt Justine Pardoen, oprichter van Bureau Jeugd & Media en Mediaopvoeding.nl. “Ouders hebben vaak niet door dat zij het verkeerde voorbeeld geven”, vertelt ze in een artikel op de website van RTL Nieuws. “Ik zie het zó vaak: ouders achter de kinderwagen met de telefoon in de hand. En hoe ouder het kind wordt, hoe belangrijker het is dat je het goede voorbeeld geeft. Dus beperk je ‘schermtijd’.”

Lammertink is geschrokken wat ze soms hoort. “Bij sommige gezinnen gaat het zelfs zover dat dat er naar boven geappt wordt dat beneden het eten klaarstaat. En vervolgens wordt er tijdens het avondeten continu op de telefoon gekeken in plaats dat er gezellig met elkaar gekletst wordt. Zo spoor je de kinderen alleen maar aan om de technologie te gebruiken.” Volgens Lammertink is er maar één manier om er vanaf te komen: goede regels maken wat internetgebruik betreft. Niet alleen voor je kinderen, als ouder moet je je er ook aan houden. Anders is zijn de regels ten dode opgeschreven.