”Het is een seniorenfeestje”, zeiden de presentatoren van NOS op 3 tijdens de uitreiking van de Tegels 2015 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Zij reikten de toekomstprijs uit aan TMI en de talentprijs. Behalve de toekomstprijs en de Tegel voor talent was het alleen ‘de oude garde’ die prijzen in de wacht wist te slepen.

Winnaar van de Tegel voor achtergrond én de publieksprijs was ‘Onze man in Teheran‘, van Thomas Erdbrink en Roel van Broekhoven. Van de 1500 uitgebrachte stemmen, waren er maar liefst 1300 voor Erdbrink. Critici noemden de documentaire amusement. Het programma zou te weinig journalistieke inhoud bevatten, maar Erdbrink wilde vooral een doorsnede van de bevolking in Iran laten zien en hoe zijn leven als correspondent er daar uitziet. Luchtig, echter wel met een serieuze ondertoon. Dat werd beloond.

Oog voor goed camerawerk 

Een nieuwe categorie is de Stan Storimans Tegel. Uiteraard voor beste cameraman. Storimans was een van Nederlands beste cameramensen en werkte onder andere voor de NOS en later RTL Nieuws. Storimans werd door collega’s geprezen, bijvoorbeeld in het boek ‘Stan Storimans oog op de wereld’. Journalisten wisten: als ik met Stan op pad ga, dan kom ik met een goed verhaal thuis. Een zware reis door oorlogsgebied maakte hij luchtig met de grapjes, maar hij was ook duidelijk als hij het ergens niet mee eens was. ”En nu ophoeren”, was een van zijn veelgebruikte zinnen. Storimans heeft zijn leven gegeven voor de journalistiek, maar wordt herdacht met het uitreiken van deze prijs. Aan zijn vrouw Marjolijn de eer deze prijs te overhandigen aan Reber Dosky en Nina Badoux, voor hun documentaire ‘Een dag uit het leven van een sluipschutter tegen IS‘.

Maar misschien kunnen we nog helemaal geen afscheid nemen van deze ‘ouderwetse’ media. Presentator Joost Vullings: ”Er is zoveel goede journalistiek in Nederland.” Waarschijnlijk heeft de bevolking toch nog behoefte aan die ouderwetse tv en de krant in de ochtend, waar de mooiste journalistieke verhalen samenkomen en die je nog vast kunt houden.