Casper Sikkema was adjunct-hoofdredacteur van het tijdschrift de Nieuwe Revu, maar vanaf 1 april is hij hoofdredacteur bij VICE Benelux. Hij vervangt daar Wiegertje Postma, die is gepromoveerd tot Managing Editor Europa. Sikkema: “Mijn rol zal vooral ondersteunend zijn. Ik ga helpen met het nog beter maken van de journalistieke inhoud.”

De inkt van Nieuwe Revu waart door Sikkema zijn aderen. Hij begon er als stagiair en is er blijven hangen. Tot nu. “De overstap van tijdschrift naar internet wordt wennen. De tijdschriftenwereld waar ik vandaan kom is een vrij conservatieve wereld. Bij Revu konden we enorm veel mooie dingen doen, maar het werd wel steeds lastiger om met die verhalen de juiste doelgroep te bereiken. Bij VICE is dat compleet anders.”

Niet alleen het medium verschilt. Ook zijn takenpakket verandert. “Bij Nieuwe Revu was ik sinds 2015 adjunct-hoofdredacteur. Dat hield in dat ik samen met hoofdredacteur en inmiddels goede vriend Marijn Schrijver de grote lijnen van het blad bepaalde. Iedere week een goed blad maken, daar ging het om. Bij VICE ben ik editor in-chief. Dat houdt in dat ik hoofdredacteur ben van alle titels. Al deze titels hebben een editor die er de dagelijkse leiding over heeft. Ik zal vooral zoveel mogelijk proberen hen daarbij te helpen, mee te denken en ook strategisch na te denken waar de titels naartoe moeten.”

Ook de doelgroepen van de media verschillen nogal, maar hier tussen schakelen lijkt hem geen probleem. “Mijn DNA past goed bij VICE én Nieuwe Revu. Bij Revu gaat het naast de verhalen over de plekken waar het in Nederland schuurt ook over entertainment en festivals. Die doelgroep is dan misschien wel wat klassieker, wat ouder, maar ik heb daar ook echt veel verhalen gemaakt die ook bij VICE passen. VICE is het epicentrum van jong zijn op een leuke manier. Ik ben zelf nog maar 31, dus ik vind dat ik daar nog wel dichtbij sta. Zelf vind ik het ook niet vervelend om me zo nu in dan mee te laten slepen met een gezond briesje seks, drugs en rock & roll.’

Sikkema zal in zijn nieuwe baan wel nieuw terrein kunnen verkennen. “Verhalen bij VICE zijn heel erg op de millenial generatie gericht. Ik las vorige week een verhaal over een moeder die haar kind genderneutraal opvoedt. Dat is heel erg VICE. Bij Nieuwe Revu zou zo’n verhaal niet zo snel werken.”

Hoewel hij zich dus zeker verheugt op deze nieuwe stap, gaat Sikkema zijn vertrouwde werkomgeving wel missen. “Natuurlijk, Nieuwe Revu is een prachtig tijdschrift, waarvan het elke week echt een cadeautje was dat ik er aan mee mocht werken. Ik heb er ontzettend veel gave, inspirerende en super goeie mensen leren kennen. Dat ga ik zeker wel missen. Het tempo bij een weekblad ligt ook lager dan bij een online, digitaal medium, dus de relatieve rust zal ik af en toe wel naar terug verlangen. Ik zal vast wel eens willen dat ik nog een dag met de voeten op mijn bureau een boek kon lezen.”