Je weet allemaal wat het werk van juryleden van Idols inhoudt: zij beoordelen de kanshebbers om de nieuwe popster van Nederland te worden. Een van de belangrijkste journalistieke prijzen in Nederland, De Tegel, werd gisteren uitgereikt. Maar wat houdt nu het werk in van een jurylid van De Tegel?

Jureren kost meer tijd dan je denkt. Theo Dersjant, docent aan de Fontys Hogeschool Journalistiek, zit in de jury voor de categorie ‘Beste Interview’. Nadat hij alle ingezonden artikelen had gelezen en gezien, was hij een volle werkweek verder. “Het is gewoon heel veel werk”, zegt Dersjant. “Dit jaar kregen we meer dan zeventig interviews die we moesten beoordelen. Je moet ze allemaal een voor een net zoveel aandacht geven en ook de volle aandacht. Daar ben ik dus een week mee bezig geweest. Je zou zeggen dat het na enige tijd verveeld, maar dat is niet zo. Het zijn allemaal interessante interviews en dat maakt het jureren juist leuk.”

Bas de Haan ontvangt Tegel voor 'Beste Onderzoek'
Bas de Haan ontvangt Tegel voor ‘Beste Onderzoek’

Stress vermijden
Karolien Koolhof, redactrice van het Algemeen Dagblad, jureerde in de categorie ‘Beste Nieuws’. Zij heeft ook haar tijd genomen om de artikelen te beoordelen. “Dit jaar waren er 39 inzendingen”, vertelt de journaliste. “Ik heb ze over een maand verdeeld, zodat ik stress kon vermijden. Het was juist best moeilijk om tot een top drie te komen. Ik vond ze eigenlijk bijna allemaal goed, maar je moet uiteindelijk toch een keuze maken. Daarna hebben we, de juryleden van ‘Beste Nieuws’, een top drie gemaakt. Die hebben we met elkaar vergeleken. Vaak zag je overlappingen, maar soms hebben we even gediscussieerd. Dat was even moeilijk, maar uiteindelijk kom je toch tot een eindconclusie.”

Verbazen
Als je de Tegel wilt winnen, dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. “Je moet het lezen of zien en daarna denken: Goh, dit wist ik niet”, vertelt Dersjant. “Het moet onthullend zijn. De manier hoe je je geïnterviewde strikt is ook een jurypunt. Dat klinkt natuurlijk erg logisch in een journalistieke wedstrijd, maar onderschat het niet. Dit jaar was er bijvoorbeeld een interview met Assad. Die krijg je niet zomaar te interviewen. Assad wilde wel een interview doen, op één voorwaarde. Het moest in één keer opgenomen worden en gepubliceerd worden. Zonder te bewerken dus. Wanneer er iets misgaat, dan ben je af. Dan wordt het uiterste van een journalist verwacht en dat zet een enorme druk op je.”

Winnaar Beste Interview met Blatter
Winnaar Beste Interview met Blatter

Sepp Blatter
Uiteindelijk was de grote winnaar van ‘Het beste interview’ het gesprek met Sepp Blatter. Ook hem kun je niet zomaar interviewen vertelt Dersjant. “Het mooie aan alles, was dat de journalist Blatter alleen mocht interviewen. Dus zonder woordvoerder. Terwijl hij juist tegen de media zwijgt.” De FIFA houdt namelijk zoveel mogelijk interviews af. Blatter accepteerde het interview omdat hij zijn familie wilde beschermen.

Image Credits: ANP.