‘Geef niet zomaar je inloggegevens af’, is een waarschuwing die we vaak te horen krijgen. Maar fraudeurs vinden ook steeds vaker hun weg via Facebook, Twitter en zelfs via Instagram.

Social media wordt steeds vaker gebruikt om fraude te plegen. “Vooral Facebook is een medium dat vaak gebruikt wordt door oplichters. Zo kan iemand onder een valse identiteit een account aanmaken en zo bijvoorbeeld (nep)kaartjes voor een concert verkopen”, vertelt Ellen Prummel van de Fraudehelpdesk.

Dat social media in opkomst is, weet iedereen wel. Maar dat je daar ook voor de gek wordt gehouden is voor veel mensen niet bekend. “Je ziet dat criminelen naar nieuwe methodes zoeken. De ‘fishingmails’ waarbij je je bankgegevens moet opsturen, worden tegenwoordig al snel herkend en is dus een uitgekauwde methode. Ze gaan op zoek naar nieuwe manieren om geld af te troggelen. Social media bijvoorbeeld.”

Volgens Prummel wordt het gevaar van social media onderschat. “Mensen delen onbewust zoveel gegevens op Facebook en Twitter. Waarom moet je je woonplaats vermelden? En wat heeft het voor nut om je geboortedatum te delen? Je denkt er vaak niet over na wat criminelen met al deze gegevens kunnen.”

Online liefdesfraude
Echte fraudeurs proberen het op allerlei manieren. Prummel merkt op dat zelfs de liefde wordt gebruikt als oplichtingsmethode. “Een willekeurig persoon stuurt je een vriendschapsverzoek op Facebook. Vervolgens probeert hij of zij een liefdesrelatie met je op te bouwen, om daarna geld van je te krijgen.” Haar advies is duidelijk: “Ga op onderzoek uit. Ontvang je een vriendschapsverzoek, maar ken je deze persoon niet? Kijk hoeveel vrienden hij of zij heeft. Sinds wanneer bestaat het profiel? Wat plaatst hij of zij op zijn pagina? Dit zijn allemaal punten waar je op kunt letten. Scherm je gegevens af!”

Opgelicht
Cathelijne Heppel is slachtoffer van social media fraude. Via Facebook kocht ze twee concerttickets voor de artiest Kygo. “Na een tijdje gepraat te hebben via Facebook maakte ik zeventig euro over naar het meisje dat twee tickets voor mij beschikbaar had. Ik kreeg netjes de twee kaartjes in mijn mailbox. Niks aan het handje zou je zeggen. Tot ik zag dat ze de kaartjes nogmaals doorverkocht. Toen ben ik gaan zoeken, en kwam ik erachter dat ze op een oplichtingssite stond. Ik heb meteen aangifte gedaan maar heb mijn zeventig euro nooit meer teruggezien.  Ik moet in ieder geval op zoek naar nieuwe – echte – kaartjes.”