Wanneer ga je te ver met de verborgen camera? En hoe ga je daar mee om? Jelte Sondij, presentator van Rambam, vertelt hoe hij daartegen aankijkt.
Rambam_Afl1_Het_Team_Van_Rambam_CR_VARA
Laten we eerst de feiten op tafel leggen. Volgens de Raad van Journalistiek mag je verborgen camera apparatuur gebruiken wanneer het onderwerp in van maatschappelijk belang is. Ook moet er geen andere mogelijkheid zijn om de informatie te verkrijgen. De leidraad die de Raad van de Journalistiek opstelt, is echter niet verplicht. Sondij stelt dan ook: “Ik kijk niet naar die leidraad, maar houd me gewoon aan de Nederlandse wet. Ik heb daarbij ook helemaal niks met de Raad van de Journalistiek. Op de redactie maken we naast een juridische afweging ook een eigen morele afweging. Grappig genoeg zijn de criteria van de leidraad in dit geval ook precies onze eigen afwegingen.”

In de aflevering over misstanden in het Dolfinarium Harderwijk filmt Rambam eerst alles undercover en later confronteren ze het dolfinarium met het beeldmateriaal. “Dit moesten wij wel doen. Je zit anders je eigen onderzoek in de weg. In deze situatie zit een soort spanning. In theorie zou je onderzoek het liefst open, transparant en eerlijk doen. Maar wanneer ik het Dolfinarium opbel en zeg ‘Hallo met Rambam’, dan gaan natuurlijk alle alarmbellen rinkelen.”

Voordat de redactieleden aan een onderzoek beginnen, kijken ze eerst met z’n allen of het wel geschikt is voor de verborgen camera. “Daarna gaan we alle juridische stappen af. We hebben geen jurist op de redactie, maar bij de VARA wel. De jurist kijkt of ons idee volgens de wet mag en daarna ga je je plan uitvoeren.”

Rambamlogo
De redactieleden hebben ook weleens materiaal gefilmd wat ze niet wilden publiceren. “Zo hebben we een keer Rob Geus in ons programma gehad. Hij ging de keuken van een restaurant keuren. We filmden alles met de verborgen camera. Hij zei soms dingen die om te smullen waren, maar niets met het onderwerp van ons onderzoek te maken hebben. Dan beslis je toch om het niet uit te zenden. Als je echt zin hebt om bij iemand karaktermoord te plegen, dan flikker je alles gewoon op de buis. Maar daar is verborgen camera materiaal wat mij betreft niet voor bedoeld, wel om zaken naar boven te halen die je met een normaal interview nooit zou ontdekken.

Image Credits: Wessel de Groot, VARA.