Tilburg – Op de FHJ (Fontys Hogeschool voor Journalistiek) is de eerste Nieuwsprijs uitgereikt aan Manon van den Brekel. De oud-studente ontving de prijs voor haar onderzoek naar de Indonesiërs die in de jaren 40 door Nederlandse militairen werden geëxecuteerd.

De Nieuwsprijs is een beloning voor Van den Brekel omdat zij volgens de jury dit jaar ‘echt nieuws’ heeft gemaakt. Docente Monique de Knegt bedacht de prijs als beloning voor de student die eigen nieuws gevonden heeft dat zonder die student waarschijnlijk niet was uitgekomen. Als mede-juryleden koos ze voor FHJ-docent Jules Seegers en Volkskrant-redacteur Willem Feenstra. De afgelopen maanden zaten zowel de deelnemers als de juryleden in de spanning. De deelnemers hadden geen idee hoeveel concurrentie ze hadden en de juryleden wisten van te voren niet of er überhaupt inzendingen zouden komen. Dat bleken er zeven te zijn, één filmpje en zes geschreven stukken, en daarmee waren de verwachtingen van de juryleden overtroffen. Alles wat nog restte was het uitzoeken van een winnaar.

Jurylid Seegers noemde het selectieproces ‘moeilijk’, mede door de verschillen tussen de producties. Doorslaggevend was de norm dat de inzending zonder de student mogelijk nooit was uitgekomen. Het afstudeerproject van Van den Brekel voldoet volgens de juryleden ruimschoots aan die voorwaarde. Voor haar onderzoek dook Van den Brekel maandenlang in het Nationaal Archief en wist een nationaal schandaal boven te halen. De research van Van Den Brekel bewijst hoogstwaarschijnlijk de massaexecutie van Indonesiërs, die tot dusverre altijd werd ontkend door de Nederlandse regering. Ook de advocaat die de nabestaanden van de geëxecuteerden bijstaat in de rechtszaak tegen de Nederlandse regering gebruikt de artikelen van Van den Brekel. Haar bevindingen werden door meerdere nieuwsmedia overgenomen, waardoor het verhaal zich snel kon verspreiden.

Cheque bedoeld voor journalistieke ontwikkeling
Cheque bedoeld voor journalistieke ontwikkeling

Voor Van den Brekel, inmiddels werkzaam bij Eindhovens Dagblad, kwam de winst echter als een verrassing. ‘’Mijn oud-docent Harmen (Groenhart, red) raadde mij aan om mee te doen met deze wedstrijd, maar ik had geen idee hoeveel tegenstanders ik zou hebben en wie die tegenstanders zouden zijn.’’ Als oud FHJ-student vond ze het bijzonder om terug te mogen komen op school, zeker om dan meteen deze prijs in ontvangst te nemen. ‘’Ik denk dat de geldprijs’’, een cheque ter waarde van 1000 euro, ‘’een goed initiatief is om studenten te motiveren, zelf heb ik echter nog geen idee wat ik met het geld ga doen.’’ De cheque mag Van den Brekel investeren in een journalistiek doel, maar de trofee zal ze volgend jaar weer moeten inleveren. Nieuwe studenten mogen dan de strijd aan gaan voor de gouden megafoon.