Twan Huys presenteerde maandag in de Bruna in Horst, een dorp waar hij vroeger opgroeide, zijn nieuwe boek: De Clintons. Wat heeft hij allemaal meegemaakt voor zijn verhaal? Wat heeft hij allemaal geleerd? En hoe is het om als journalist een boek te schrijven?

Je zult er niet van opkijken wanneer een journalist een eigen boek schrijft. Schrijven is immers zijn vak. Maar als je verder inzoomt op de boeken van schrijvende journalisten, kun je volgens Huys een verschil zien tussen verschillende journalisten. “Als je kijkt bij mijn collega’s van Nieuwsuur, dat zijn er ongeveer vijftig, dan zie ik weinig mensen die een boek willen uitbrengen”, zegt Twan. “Als het per jaar 5 zijn, dan is dat veel. Maar als je kijkt naar de correspondenten, dan is het wel een oude liefde om een boek uit te brengen. Zij maken heel veel mee, wat ze dan ook graag met iedereen willen delen.”

Gegroeid
9200000051539465Huys heeft al een aantal boeken op zijn naam staan de laatste twintig jaar, onder andere ‘Ik ben een New Yorker’, ‘Meesters’,Dertien meesters en één crimineel’, en leerde daar door de jaren heen heel veel van. “Ik kom nu veel makkelijker aan mijn interviewkandidaten. Mijn eerste boek (In opdracht van Hare Majesteit uit 1994, red.) was zeker niet slecht, maar ik had veel moeite om het in elkaar te zetten. Een boek schrijven is gewoon hartstikke moeilijk. De structuur bedenk je niet zomaar. Natuurlijk schrijf ik nu makkelijker dan voorheen, dat is logisch.”

Primeur
Het is ook een kwestie van streven, vindt Huys. “Voor het boek ‘De Clintons’ had ik een lijstje gemaakt van vijftien personen die ik wilde spreken. Dat zijn vooral vrienden en bekenden van de Clintons. Veel van deze personen spreken niet graag met de media. Ik praatte met iedereen, op één of twee bekenden na. Zelfs Hilary heb ik gesproken, terwijl zij helemaal niet met de pers wil spreken. Ze is bang dat iets verkeerds over haar uitlekt. Met mij wilde ze wel praten. Misschien komt dat doordat ik een buitenlandse correspondent ben, maar dat weet ik niet. Ik wil niet opschepperig doen, maar dat gaf mij natuurlijk een kick.”

JOS_0389

Goed voorbereid
Huys krijgt het vaker voor elkaar om grote namen te interviewen. Zo sprak hij eerder de Dalai Lama. Hij zegt er geen trucs voor te hebben. “Ik ben altijd heel goed voorbereid. Als ik iemand interview, dan lees ik alles over die persoon. Soms zijn de teksten die ik moest lezen totaal niet interessant, maar ik lees ze wel. Op dat moment moet je alles weten over je kandidaat. Wanneer je journalisten interviewt, ben dan vooral heel complimenteus. Journalisten zijn heel ijdel. Zeg tegen ze dat je ze geweldig vindt, dan krijg je al veel voor elkaar. Stap er gewoon op af en laat je niet kennen.”

Klik hier voor een interview in De Wereld Draait Door met Twan Huys over ‘De Clintons‘.

Image Credits: Jos Derks.