Kan een piemel breken? Hoe sla je iemand knock-out? En waarom hebben we schaamhaar? Zomaar een drietal vragen die sinds de start van het programma Galileo al op RTL 5 zijn beantwoord. Het nieuwe wetenschappelijke programma, wat vernoemd is naar de Italiaanse natuurkundige Galileo Galilei, is sinds maandag van start gegaan en mengde zich met goede kijkcijfers in de tv-wereld.

Onderleiding van presentator Luuk Ikink geven reporters Manuel Venderbos, Shelly Sterk, Jorn Rohde, Sem Barendse antwoorden op de raarste vragen. “Eindelijk antwoorden op alle krankzinnige vragen die ik al jaren heb,”, zegt Ikink. Je hoeft maar een video item te kijken om dit statement bevestigd te zien worden.

En dat het programma sinds de start het niet verkeerd doet is terug te zien in de kijkcijfers. Maandagavond keken in totaal 382.000 kijkers naar de uitzending. Galileo gaat rond 19.30 de concurrentiestrijd aan met programma’s als Utopia, RTL Nieuws en De Wereld Draait Door en daarom zijn de kijkcijfers zeker niet verkeerd. Diverse media, zoals het Eindhovens Dagblad en TVGids.nl, berichten daarom ook over een ‘succesvolle start’.

De kijkers lijken het programma wel te kunnen waarderen. Toch kan er ook een kritische noot worden beschreven. Want wordt op elke vraag ook daadwerkelijk antwoord gegeven? Neem nou de vraag: Hoe werkt in slaap vallen? De Nederlander zou alleen al op de video klikken om het feit dat hij of zij er dagelijks mee in aanraking komt. Je verwacht een keurig onderzoek, maar als de video eenmaal loopt, wordt er geen duidelijk antwoord gegeven op de vraag. Reporter Venderbos beantwoordt samen met een neuroloog namelijk de vraag hoe het komt dat je soms in shock wakker wordt.

De reacties op Twitter na de eerste uitzending waren voornamelijk positief. Het is voor het publiek weer eens iets ‘leuks’ en ‘anders’ op de televisie. Toch viel er ook een opvallende tweet te lezen. Zo wees Stefan van Emden naar de kijkwijzer van het programma, waarin 9-jarige kinderen ook zouden mogen kijken naar het programma. Met de hashtag #veeluitleggen sloot hij zijn tweet af.

Terechte tweet? Als je 9-jarige kinderen uitleg gaat geven over hoe je creatief kan zijn met condooms, waarom we tongzoenen en of een piemel kan breken, dan niet. Maar de items naar de noodzaak van zuurstof of waarom mensen gillen, kunnen voor een 9-jarige weer wel nuttig zijn.

De start van Galileo is in Nederland dus niet onopgemerkt gebleven. De komende weken zie je het programma elke werkdag op de buis. Of de goede kijkcijfers en creatieve items blijven bestaan, moet de toekomst uitwijzen. De eerste stap is in ieder geval gezet.

Galileo, maandag t/m vrijdag van 19:30-20:30 uur op RTL 5.

Foto: Televizier.nl