Lokale journalistiek, maar dan anders. De Mediaredactie bezocht twee succesvolle lokale journalistiek initiatieven. 

DUIC is sinds het opstarten, 5 jaar geleden, gigantisch gegroeid. Ze houden zich niet bezig met korte nieuwsberichten, maar schrijven vooral langere verhalen over hun stad en de bewoners. Daarvoor gebruiken ze naast hun website ook een app, maken ze video-items en hebben sinds kort een tweewekelijkse krant. “Ik denk dat we qua bereik wel het grootste medium in Utrecht zijn geworden. Dat is omdat wij niet die saaie, dagelijkse nieuwsstroom doen maar ons echt richten op de ontwikkelingen in de stad”, vertelt Hidde Zwiers, redacteur bij DUIC.

Vers Beton begon door een kleine crisis in een de Rotterdamse journalistiek. Het NRC Handelsblad verdween uit Rotterdam en ook het ANP sloot zijn deuren in de havenstad. Vers Beton begon met het schrijven van journalistiek achtergrondverhalen en opiniestukken. “We zijn kritisch uit liefde voor de stad”, vertelt Eeva Liukku, hoofdredacteur bij Vers Beton.

Kom meer te weten over lokale initiatieven in het video-item.

Door: Siobian Heiblom en Anaïs Vije.