De uitlegvideo is in opkomst. Maar hoeveel leggen deze video’s nou uit en hoe zit zo’n video nou in elkaar?

Charlie Brooker maakte al eens duidelijk hoe cliché en voorspelbaar nieuwsreportages in elkaar zitten. Daan Windhorst deed voor De Correspondent iets vergelijkbaars voor columns. Maar jij kijkt toch geen televisienieuws meer? En lezen doe je al helemaal niet (waarom schrijf ik dit dan, zou je je afvragen). Daarom is er nu een uitlegvideo over uitlegvideo’s, zodat jij het ook snapt.

Ik heb na het kijken van zo’n uitlegvideo vaak helemaal geen idee wat er nu precies is gezegd. Er verschijnt enorm veel informatie op je beeld in een moordend tempo. Af en toe levert het kijken van een uitlegvideo meer vragen op dan antwoorden. Dat kan niet de bedoeling zijn. Oorzaak daarvan is dat men vaak te veel wil uitleggen in één filmpje.

Is er dan helemaal niets goeds te zeggen over uitlegvideo’s? Natuurlijk wel. Ze kunnen handig zijn om even snel up-to-date te raken. Maar de uitvoering laat af en toe nog wat te wensen over. Dat is bij deze uitlegvideo over uitlegvideo’s natuurlijk ook het geval…

De Snijtafel
Kasper C. Jansen en Abel Stalknecht spraken eerder ook al over een uitlegvideo van de NOS, waarin de omroep de plank volledig misslaat: