Nederland heeft het gehad met Serious Request. Niet zo gek. De laatste editie was om depressief van te worden. Als 3FM zo doorgaat, kan het radiostation de actie wel opdoeken.

De uitkomst van Serious Request 2015 was niet al te best. Gewoonweg pijnlijk in vergelijking met voorgaande jaren. Voor het eerst sinds de start in 2004 was de opbrengst een stuk minder dan het jaar ervoor. Een paar ton of zelfs één miljoen minder was geen drama geweest. Dat is en blijft veel geld voor het goede doel. Een verschil van bijna vierenhalf miljoen. Om van te janken.

Helaas voor 3FM is de treurpartij rondom Serious Request 2015 nog niet voorbij. Dinsdag werden de luistercijfers over november en december bekendgemaakt. De medewerkers van het radiostation hoeven geen feestje te verwachten. Een flinke scheldpartij zal eerder plaatsvinden. 3FM verloor in deze periode namelijk meer dan een half miljoen luisteraars ten opzichte van 2014. Volgens onderzoeksbureau RadioCall zou het zelfs gaan om een verschil van één miljoen.

Verlies
Het succes van Serious Request is in geen velden of wegen te bekennen. Laten we eens kijken waar die treurige wending door komt. Optie een: geen geld. Doe niet zo gek. Tijdens de crisis doneerden we alsof ons leven ervan afhing, terwijl iedereen de rest van het jaar klaagde blut te zijn. Op naar de tweede mogelijkheid. Volgens het Rode Kruis zou het komen door het doel jongeren in oorlogsgebieden. Daar gelooft niemand iets van. Alle voorgaande doelen van Serious Request zorgden voor torenhoge opbrengsten en een overweldigende belangstelling.

Dan is er nog het verlies van dj’s Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga. Een enorme klap voor 3FM. Het heeft er zonder twijfel mee te maken. Dat bleek wel uit de luistercijfers. Drie miljoen luisteraars tussen 10 en 34 jaar stemden eind 2015 af op Radio 2. Veel meer dan het jaar ervoor. Een deel van de verloren luisteraars is duidelijk Gerard gevolgd naar zijn nieuwe thuis. En ook Radio 538 profiteert met extra luisteraars aan de nederlaag van 3FM. Het vertrek van de dj’s verklaart echter niet waarom de luisteraars massaal op de vlucht zijn geslagen.

Hoogtepunt
Er is maar één factor die echt verantwoordelijk is voor de ondergang van Serious Request. Nederland is er klaar mee. De actie is doodsaai geworden en de mensen willen iets anders. Dat betekent niet dat we Serious Request meteen moeten afdanken als een paar oude schoenen. Het is een mooi initiatief. De formule moet alleen op de schop. 3FM moet iets verzinnen waardoor alle ogen in december weer op het Glazen Huis gericht zijn. Bij de laatste editie is al het een en ander veranderd, maar dat pakte zeer slecht uit. Gewoon om van in slaap te vallen.

3FM moet het programma flink omgooien. Waardoor de Nederlanders iedere minuut voor de buis of aan de radio gekluisterd zitten. Zonder ook maar een seconde te dutten. Anders heeft Serious Request zijn hoogtepunt wel gezien. Of 3FM dat ook daadwerkelijk voor elkaar krijgt, is eind dit jaar in Breda te zien. Hopelijk met een enorme opbrengst en luistercijfers die de pan uit rijzen.

Image Credits: Foto cc: Romaine.