RTL keert binnenkort terug met de zesde editie van Idols. Dit keer is het aan de jongere generatie (15-28) om heel Nederland te veroveren met zijn of haar zangkunsten. De vraag is nu of mensen nog wel zitten te wachten op Idols omdat The Voice of Holland zo’n groot succes is.

TVOH was natuurlijk uniek omdat het bekend stond om de blind auditions. Auditanten deden auditie met begeleiding van een band terwijl de jury niks van de kandidaat kon zien en ze zich dus puur moesten focussen op de stem. Met Idols komen de kandidaten meteen voor de jury te staan waar ze zonder begeleiding alles uit de kast moeten trekken. Een ander groot verschil tussen TVOH en Idols is dat bij TVOH eigenlijk iedereen kan zingen, bij Idols ligt dat wat anders.

Is de kracht van Idols niet gewoon het belachelijk maken van kandidaten? Hoe vaak zijn de audities van Andre Pronk en Harm niet voorbij gekomen omdat ze zo grappig waren? Andre Pronk stond bekend om zijn enorme mond en schaterlach en Harm was de hippierocker die nooit zijn tekst kon onthouden. Maar ze hadden alle twee een ding gemeen: ze konden niet goed zingen.

Harm (39) had nooit de intentie om te winnen en had wel een vermoeden waarom hij er zo lang in bleef. Hij werd tenslotte de beste man bij Idols 2, hij eindigde als vijfde. ‘’Ik was interessant voor Idols. Ik was de alternatieveling die ervoor zorgde dat rockers gingen kijken. Met mijn onprofessionele, maar eigenzinnige houding was ik een goede sidekick voor de show. Daarom ben ik er nog zo lang in gebleven. Voor een programma als Idols moet je eigenlijk je ziel verkopen. Ik heb respect voor degenen die dat niet doen!’’

De altijd goedlachse Andre Pronk (42) deed mee aan Idols in 2006. Met zijn auditienummer ‘Wat ben je lelijk van dichtbij’ ging hij viral. Niet zozeer omdat het goed gezongen was, maar omdat de auditie gewoon super grappig was. ‘’Ik werd daar neergezet als de grappenmaker in plaats van de zanger. Ze hadden zelfs paardengeluiden achter mijn lach gezet. Nu kan ik er niet mee zitten want ik heb erdoor wel een goede carrière opgebouwd.’’                           Andre deed ook niet mee om te winnen. ‘‘Ik weet hoe televisie werkt en ik dacht, als ik met mijn kop een paar minuten op televisie ben, heb ik de kans dat ik veel boekingen krijg.’’ Die truc heeft voor hem geholpen want sindsdien staat hij op allerlei feesten en partijen en kun je Andre Pronk een echte allround zanger noemen.

Hoewel Andre te oud is voor deze versie van Idols, werd hij eind vorig jaar wel gevraagd om mee te doen aan een pilot. ‘‘Er is helemaal niks veranderd aan Idols ten opzichte van 2006. Alles is hetzelfde. Ik werd benaderd voor die testuitzending en ik moest gewoon auditie toen. Angela Groothuizen, Jamai Loman, Eva Simons en Ronald Molendijk zaten toen al in de jury. Het rare was dat ze me niet hebben afgekraakt. Ze hebben echt complimenten gegeven.’’

Op de vraag of Idols niet vooral draait op de ‘slechte’ audities was hij heel duidelijk. ‘’Als je auditie echt grappig is, laten ze je doorgaan. Kan je goed zingen, maar heb je geen uitstraling, dan is de kans groter dat je afvalt. Kijkers van Idols kijken volgens mij voor de grappige audities. Hoe langer het programma duurt, hoe meer ‘grappige’ artiesten afvallen, hoe minder mensen zullen gaan kijken. Mensen kijken Idols gewoon om plezier te hebben.’’

 

Zie ook: Framing in The Voice of Holland