Willem Vissers moet stoppen als chef sport van de Volkskrant. De Limburgse journalist was pas sinds 1 januari 2015 in dienst als chef. “Ik heb het een jaar geprobeerd, maar nu kan ik me richten op wat ik goed kan en dat is over sport schrijven”, vertelt Vissers.

De voetbaljournalist schreef afgelopen maandag al op Twitter dat de hoofdredactie hem vroeg of hij het chefschap wil inruilen voor een rol als verslaggever. Het was een dringend verzoek. Eigenlijk nam de hoofdredactie het besluit. “Het kwam redelijk onverwacht; vooral de timing verbaasde me. Er is een druk sportjaar voor de boeg.” Toch snapt Vissers het besluit wel.  Hij staat er helemaal achter. “Ik snap de keus, want de hoofdredactie zoekt een meer sturende chef. Ze is van het principe dat een chef nadrukkelijk aanwezig moet zijn en een rol speelt tussen de hoofdredactie en de redacties in. Dat was in mijn rol niet ideaal. De combinatie was te lastig”, vond Vissers.

Marije Randewijk was tot 2015 chef van de Volkskrant. Toen ze stopte, veranderde de mening van Vissers. Daarvoor wilde hij nooit chef worden. “Toen Randewijk wegging dacht ik: laat ik het maar gewoon een keer proberen.” Het bleek een mooie ervaring. “Ik geef het leven als chef zeker een acht. Maar als verslaggever is het net wat leuker. Dat leven krijgt een negen.”

Het plan was al om tijdens het Europees Kampioenschap voetbal van deze zomer in Frankrijk meer voetbalverslaggeving te doen. Vissers zag al een probleem aankomen. Gelukkig is hij hier nu van af. Wel moet hij het zonder het Nederlands Elftal doen. “Een EK is een EK. Nu doen er 24 landen mee. Natuurlijk is het leuk als het Nederlands Elftal mee doet. Maar toernooien zonder Nederland waren eerder ook leuk.” De laatste keer dat het Nederlands Elftal ontbrak was op het WK van 2002.

Studio Voetbal

Regelmatig zit de schrijver van voetbalboeken in het televisieprogramma Studio Voetbal. Dit begon al voordat hij chef werd. Waarschijnlijk blijft hij terugkeren in het programma. “Eerder meer dan minder. Het ligt eraan of ze me nog willen. Ik heb namelijk geen contract bij de NOS. Het is erg leuk om te doen”,  aldus Vissers. De redactie van de NOS nodigt bewust journalisten uit voor het praatprogramma. “Een journalist wordt gezien als onafhankelijk. Pierre van Hooijdonk heeft bijvoorbeeld een Feyenoord-verleden en Co Adriaanse is trainer van Ajax geweest. Daarom nodigen ze mensen zoals ik, Sjoerd Mossou en Arno Vermeulen uit. Die hoeven geen rekening te houden met oud-werkgevers en vriendjes. Die kunnen onafhankelijk dingen over alles en iedereen zeggen.”

Deze zondag kwam Vissers met nieuws. Een dag later verscheen in de Volkskrant een interview met Hui Wang, de baas van voetbalclub ADO Den Haag. “Onze krant heeft dat verhaal. Dan is het leuk om dat ook in Studio Voetbal te laten zien. Ik snap alleen niet waarom het zo’n probleem is voor ADO om die man te bereiken. Onze correspondent lukte het makkelijk om in contact te komen. Ze spreekt wel Chinees, dat scheelt.”

 Opvolger

Er is een procedure gestart in de zoektocht naar een nieuwe chef. “Er is iemand aangesteld voor de komende maand. Ik kan niet vertellen wie. Per 1 maart hopen we te kunnen beginnen met een nieuwe chef”, zegt Vissers tot slot.