Regionale omroep RTV-Noord bestaat zeventig jaar. Dit platina jubileum heeft het bedrijf gevierd door de redactie open te stellen voor publiek. Deze Open Dag viel zo goed in de smaak dat binnen de kortste keren het pand bomvol zat. RTV-Noord plaatste een oproep op social media om niet meer langs te komen.

candles-1017709_960_720Hoofdredacteur Mischa van den Berg had wel verwacht dat het zo druk zou worden. “We zitten zeer goed geworteld in de Groningse samenleving. We bestaan heel erg lang en hebben al jaren goede kijk-, luister- en onlinecijfers.” Op de open dag kwamen tegen de vijfduizend mensen langs. Het gros van de bezoekers kwam uit de duidelijk gedefinieerde doelgroep van de omroep. “We mikken op de betrokken Groningers. Mensen die interesse hebben in hun woon-, werk- en leefomgeving. We komen dan terecht bij 35-plussers met kinderen op school.”

Al om half elf ’s ochtends plaatste RTV-Noord een bericht op Twitter. “BELANGRIJK: Kom niet meer naar onze open dag. We zijn overweldigd door de belangstelling, maar het is simpelweg te druk geworden. #70noord” Er is niet met aanmeldingen gewerkt omdat hiermee een barrière wordt opgebouwd, vertelt Van den Berg. “We hebben wel overwogen om met aanmeldingen te werken. De laatste keer dat er een open dag was, tien jaar geleden, stond de rij ook al tot in de binnenstad. Wij als regionale omroep willen juist onze deuren opengooien en kiezen er daarvoor om niet met aanmeldingen te werken.”

De drukbezochte open dag geeft RTV-Noord wel meer zelfvertrouwen voor de toekomst. “De rol die wij spelen in de Groningse samenleving zal groot blijven, daar ben ik niet bang voor. We bereiken nu via alle kanalen ongeveer 95 procent van de inwoners boven de tien jaar.” Wel geeft Van den Berg toe dat ze het zwaar hebben met de bezuinigingen op regionale omroepen. “De overheid bezuinigt op regionale omroepen, hier hebben wij natuurlijk last van. We vieren een feestje voor ons zeventigjarig bestaan nu, maar we hebben een heel erg zwaar jaar gehad en het zal in de toekomst ook niet makkelijker worden. We zijn nu druk bezig om de bezuinigingen zo min mogelijk effect te laten hebben op de redactie.”

De hoofdredacteur ziet de toekomst op het gebied van kijk- en luistercijfers positief in, maar is wel bang voor de consequenties van de bezuinigingen. De vaste achterban zal de programma’s blijven kijken en luisteren. Dat is gebleken uit de duizenden bezoekers op de open dag van afgelopen zaterdag. “Wij willen gewoon leuke programma’s voor onze trouwe kijkers en luisteraars kunnen blijven maken, dat is ons streefdoel.”

radio studio