Zes jaar geleden speelde James Corden nog bijrolletjes in Engelse B-series, maar inmiddels heeft hij zich ontpopt tot een van de meest geliefde talkshowhosts van de Verenigde Staten. De 37-jarige presentator van The Late Late Show scoort ongekend hoog op alle platforms en vertegenwoordigt de nieuwe generatie talkshowhosts.

Volgens Hans Beerekamp, televisierecensent van NRC Handelsblad, is de term talkshow verwarrend. “Het kent verschillende betekenissen. In Nederlandse traditie is het een platform voor serieuze discussies, gecombineerd met een vorm van amusement. De grappigere latenightshows uit Amerika zijn gewoon een compleet ander genre.”

Praatprogramma’s zijn er in Nederland al jaren in overvloed. Of nou samen met Matthijs van Nieuwkerk of met Humberto Tan volgens een vaste formule op de dag gereflecteerd wordt; er is iedere weekdag keuze genoeg. Tot dusver is volgens Beerekamp op Nederlandse televisie echter pas één persoon geslaagd in het produceren van een infotainende talkshow: Arjen Lubach.

Lubach analyseert op NPO3 in Zondag Met Lubach op satirische wijze het nieuws. “Hij is eigenlijk de enige die hier echt volgens het Amerikaanse concept werkt,” zegt Beerekamp. “Hij heeft er heel lang over nagedacht en was regelmatig achter de schermen bij verschillende Amerikaanse talkshows te vinden.”

Een combinatie van charisma en een komische achtergrond lijkt in ieder geval een vereiste voor alle hosts. Allemaal moeten ze functioneren in een toneelstuk dat slechts één echte speler kent: de presentator. Toch lijkt het concept van een talkshow in Nederland, met Lubach als uitzondering, niet echt aan te slaan.

De Publieke Omroep experimenteerde met het dagelijks uitzenden van afleveringen van de Amerikaanse The Tonight Show, gepresenteerd door komiek Jimmy Fallon. Na slechts een jaar werd de stekker echter al uit het Fallonplan getrokken wegens een groot gebrek aan kijkers.

Afgelopen zondag nam Lubach voor de 25ste keer achter zijn desk plaats. Het succes is volgens Beerekamp vooral het resultaat van de inspanning van het Zondag Met Lubach-team. “De meeste Amerikaanse talkshows hebben een team van dertig tekstschrijvers, maar hij krijgt het hier met een relatief kleine groep, niet al te dure, tekstschrijvers goed voor elkaar.”

Lubachs stijl heeft veel weg van de manier waarop Jon Stewart jarenlang succesvol The Daily Show presenteerde. De gimmick van met een pennetje spelen noemt Beerekamp zijn mooiste referentie naar Amerikaanse talkshows: “Dat staat echt symbool voor wat hij probeert te doen.”

Ook voor Corden is de succesformule duidelijk. De vrolijke Brit amuseert gemiddeld iedere weekavond miljoenen kijkers op Amerikaanse televisie met humoristische sketches en monologen. “In Nederland proberen we ook steeds meer de entertainmentkant op te gaan, maar het blijft een lastig verhaal”, aldus Beerekamp. Één ding is in ieder geval zeker: met Arjen Lubach lijkt Nederland eindelijk zijn eigen échte talkshowhost te hebben.

Image Credits: TLLS Official YouTube Channel.