Een nieuwe opleiding met baangarantie in de media. Dat lijkt te mooi om waar te zijn. Volgens Broadcast Magazine biedt het MBO College Hilversum haar aankomende studenten dat met de ‘nieuwe’ opleiding mediatechnologie. Wat houdt deze baangarantie in en waar is het op gebaseerd?

Dat de banen in medialand niet voor het oprapen liggen verbaast niemand. Volgens Villamedia was het aantal journalisten dat bij het UWV als werkzoekend ingeschreven staat nog nooit zo hoog als in september 2015. Meer dan 3.000 journalisten waren op dat moment op zoek naar een werkgever. Op een aantal van 18.000 journalisten komt dat neer op een werkloosheidspercentage van ongeveer 16 procent.

‘Werk onder mbo-niveau’
De media bestaan niet alleen uit journalisten, maar ook voor andere media-gerelateerde opleidingen ziet de toekomst er niet zo rooskleurig uit. In een artikel op de website van het NRC Handelsblad in 2012 adviseerde Frank Steenkamp, directeur van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie, niet voor journalistiek, communicatie of media en entertainmentmanagement te kiezen. Steenkamp noemt dit opleidingen waarbij mensen denken dat ze van alles worden. “Uiteindelijk mogen ze blij zijn als ze terecht komen bij een reclamebureautje waar ze de hele dag Excel-bestanden bijhouden. Werk onder mbo-niveau.”

‘Nieuwe opleiding’
Het MBO College Hilversum start de opleiding mediatechnologie in combinatie met NEP, de wereldmarktleider in facilitaire en technische dienstverlening in de televisie- en de live evenementenindustrie. Na een belletje met de opleidingscoördinator van de school blijkt dat het niet gaat om een nieuwe opleiding, maar dat het eigenlijk alleen een naamsverandering is. De ‘nieuwe’ opleiding richt zich wat meer op informatietechnologie (IT) en daar is volgens het NEP veel vraag naar.

1 miljoen IT-specialisten
Ralf van Vegten, CIO bij NEP Nederland, zegt dat de vraag naar IT-specialisten nog nooit zo groot was. Hij stelt dat Europa binnen nu en twee jaar een miljoen IT-specialisten te kort komt. Daar komt de term baangarantie in de kop van het artikel vandaan en dat klinkt natuurlijk lekker in een tijd waarin de baankansen niet zo groot zijn. Helaas bestaat Europa niet alleen uit Nederland en dat maakt de cijfers toch wat minder tastbaar.

Baangarantie klinkt aantrekkelijk voor studenten. In hetzelfde gesprek met de school valt die term ook. Er wordt geen keiharde garantie gegeven, maar de samenwerking met NEP zou de garantie voor succes zijn. Aan de opleiding starten jaarlijks zo’n dertig studenten. Dat is niet echt een duizelingwekkend aantal.

Image Credits: Loozrboy.