Carl Bernstein spreekt op een universiteit. Foto: Cole Camplese, Flickr.

Carl Bernstein, de Amerikaanse journalist die het Watergate-schandaal blootlegde, komt naar Nederland. De journalist en schrijver is op 14 april te zien in College Tour. Tom Knipping: “Bernstein is de grondlegger van de onderzoeksjournalistiek.”

Samen met collega Bob Woodward werkte Bernstein bij de Washington Post. Daar legde hij het Watergate-schandaal bloot, dat in 1974 leidde tot het aftreden van de Republikeinse president Richard Nixon. Hierover schreven hij en Woodward de boeken All The President’s Men (verfilmd in 1976) en The Final Days.

Tom Knipping, onderzoeksjournalist van Voetbal International, heeft grote bewondering voor Bernstein. “Hij en Woodward zijn de grondleggers van de onderzoeksjournalistiek. Ik vond het opmerkelijk dat ze hem hadden gestrikt voor College Tour. In de wereld van snelle media is er minder tijd en budget voor goed en gedegen onderzoek. Hopelijk vertelt hij waarom het zo belangrijk is om daar wél tijd en geld aan te besteden.”

Raymond Merkx, student journalistiek aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg en freelancer bij BN/De Stem, zal de uitzending bijwonen. Hij is blij met de komst van Bernstein naar College Tour. “Het is gaaf dat zo’n gerenommeerde journalist in College Tour te zien is. Als journalist móet je daar echt bij zijn.” Merkx weet al welke vraag hij de ervaren onderzoeksjournalist wil stellen. “Ik wil graag weten hoe hij naar journalistieke opleidingen kijkt. Hij heeft zelf zijn studie niet afgemaakt. Moet de journalistiek gewoon in je zitten en zijn het vaardigheden die je moet hebben, of is het te trainen en leren via een opleiding? Ik verwacht het eerste.”

Knipping weet zelf nog niet of hij naar de uitzending gaat, maar weet al wat hij Bernstein zou vragen als hij de kans zou krijgen. “Watergate is breed uitgemolken. Ik ben benieuwd hoe hij tegen de hedendaagse journalistiek aankijkt, dat vind ik interessanter dan persoonlijke vragen. Is er genoeg aandacht voor onderzoeksjournalistiek?”